Pieczona łopatka wieprzowa ze śliwkami

Lopatka wieprzowa

Pieczeń to wg mnie idealne rozwiązanie dla każdego, kto chce zaoszczędzić trochę czasu w trakcie przygotowań świątecznych. Taką pieczeń możemy przygotować sobie 1-2 dni przed świętami, a doprawienie jej zajmie nam tylko kilka minut, można też upiec pieczeń wcześniej a tylko odgrzać lub podać na zimno w święta a przecież zawsze i tak jest tyle do przygotowania na ostatnią chwilę… że każde 5 minut jest na wagę złota… Oto moja propozycja na pieczeń – łopatka wieprzowa ze śliwkami 😉

Pieczona łopatka wieprzowa ze śliwkami – składniki:

  • około 1,4 kg łopatki
  • 2 ząbki czosnku
  • 2 listki laurowe
  • 1.5 łyżeczki rozmarynu
  • 5-6 ziarenek jałowca
  • kilka ziaren pieprzu
  • 1 łyżeczka papryki
  • sól, pieprz
  • ok. 15 suszonych śliwek
  • kilka łyżek oliwy

 

Mięso opłukane i osuszone oprószyć solą, pieprzem i papryką. Posypać rozmarynem i dodać listki laurowe, owoce jałowca, pieprz, czosnek i skropić oliwą.

Lopatka wieprzowa

Wstawić w zamkniętym naczyniu do lodówki na minimum 12 godzin. Przed pieczeniem podlać ok. pół szklanki bulionu lub wody i dodać suszone śliwki.

Lopatka wieprzowa

Piec w zamkniętym naczyniu żaroodpornym w temperaturze 200 stopni 45 minut na każde 500 g plus 40 min. Czyli ja piekłam swoją niecałe trzy godziny (1,4 kg = w przybliżeniu 3x500g = 3x45min + 40 min = 175 minut). Po upieczeniu powstały sos przetrzeć przez sitko (można doprawić solą, pieprzem, odrobiną cukru i octem balsamicznym oraz zagęścić mąką).

Smacznego 🙂

Lopatka wieprzowa

Print Friendly
Podoba Ci się? Podaj dalej...
Email this to someonePrint this pageShare on Facebook0Share on Google+0Pin on Pinterest0Tweet about this on Twitter0

 

 

Zobacz też: