Pieczona łopatka wieprzowa ze śliwkami
Pieczeń to wg mnie idealne rozwiązanie dla każdego, kto chce zaoszczędzić trochę czasu w trakcie przygotowań świątecznych. Taką pieczeń możemy przygotować sobie 1-2 dni przed świętami, a doprawienie jej zajmie nam tylko kilka minut, można też upiec pieczeń wcześniej a tylko odgrzać lub podać na zimno w święta a przecież zawsze i tak jest tyle do przygotowania na ostatnią chwilę… że każde 5 minut jest na wagę złota… Oto moja propozycja na pieczeń – łopatka wieprzowa ze śliwkami 😉
Pieczona łopatka wieprzowa ze śliwkami – składniki:
- około 1,4 kg łopatki
- 2 ząbki czosnku
- 2 listki laurowe
- 1.5 łyżeczki rozmarynu
- 5-6 ziarenek jałowca
- kilka ziaren pieprzu
- 1 łyżeczka papryki
- sól, pieprz
- ok. 15 suszonych śliwek
- kilka łyżek oliwy
Mięso opłukane i osuszone oprószyć solą, pieprzem i papryką. Posypać rozmarynem i dodać listki laurowe, owoce jałowca, pieprz, czosnek i skropić oliwą.
Wstawić w zamkniętym naczyniu do lodówki na minimum 12 godzin. Przed pieczeniem podlać ok. pół szklanki bulionu lub wody i dodać suszone śliwki.
Piec w zamkniętym naczyniu żaroodpornym w temperaturze 200 stopni 45 minut na każde 500 g plus 40 min. Czyli ja piekłam swoją niecałe trzy godziny (1,4 kg = w przybliżeniu 3x500g = 3x45min + 40 min = 175 minut). Po upieczeniu powstały sos przetrzeć przez sitko (można doprawić solą, pieprzem, odrobiną cukru i octem balsamicznym oraz zagęścić mąką).
Smacznego 🙂
kasia
21/11/2013 @ 18:09
A gdzie śliwki?
Dorota
21/11/2013 @ 19:14
Dziękuję za czujność :)! Śliwki dodajemy z bulionem przed pieczeniem… jak widać na zdjęciach… Już poprawiam przepis! Pozdrawiam 🙂
Capacitier
21/04/2013 @ 21:42
Zrobiłam łopatkę wieprzową z suszonymi moelami inspirując się waszym przepisam. Wyszła fajnie miękka i soczysta 😀
Dorota
22/04/2013 @ 10:13
Cieszę się, że smakowało i chętnie następnym razem wypróbuję przepis z morelami :)! Pozdrawiam :)!
Christopher
29/12/2012 @ 21:17
Bardzo smakowite dania,śliczne zdjęcia.Pozdrawiam Christopher
Kasia
18/12/2012 @ 18:01
Wspaniale się prezentuje 😉 w święta goście będą zachwyceni 🙂
Natalia
18/12/2012 @ 15:47
Ale piękna! Bardzo apetyczna 🙂
Samantha
18/12/2012 @ 14:31
Wspaniałe danie na swięta ! Wygląda przepysznie ! 🙂 Pozdrawiam 🙂
Droczilka
18/12/2012 @ 08:07
Pyszny pomysł!!!