Szynka pieczona w rozmarynie

Szynka pieczona

Często narzekamy na jakość wędlin zakupionych w sklepach, zwłaszcza tych z supermarketów. Nawet jeśli są smaczne, to po dwóch dniach w lodówce wypływa z nich morze wody… Przy odrobinie wysiłku można pokusić się o przygotowanie własnej wędliny, na przykład na kanapki. Z pewnością będzie bardzo smaczna i zdecydowanie zdrowsza od tej sklepowej. Oto szynka pieczona w rozmarynie – jedno z moich ulubionych dań kanapkowych. W miarę szybka do przygotowania, doskonale się spisuje zarówno na kanapkach jak i jako przekąska czy dodatek do jakiegoś głównego dania :)

Szynka pieczona w rozmarynie

Składniki:

  • szynka (surowa bądź wędzona)
  • kilka ząbków czosnku
  • pieprz  czarny  gruboziarnisty
  • suszony lub świeży rozmaryn
  • oliwa z oliwek

Myję i osuszam szynkę. Ja korzystam z wędzonej szynki i dlatego już jej nie solę. Smaruję oliwą i posypuję szczodrze zmielonym pieprzem i rozmarynem. Dodaję kilka ząbków czosnku. Jak mam więcej czasu to szpikuję szynkę czosnkiem i zostawiam na jakieś  24 godziny. Ale szybka wersja też jest smaczna… :-)

Pieczona szynka w rozmarynie

Pieczona szynka w rozmarynie

Piekę w temperaturze 190 stopni 35 min na każde 500g plus extra 35 minut. Czyli moją szynkę o wadze 750g piekę około 90 minut.

Szynka pieczona

Szynka pieczona

Smacznego :)

Podoba Ci się? Podaj dalej...
Email this to someonePrint this pageShare on Facebook0Share on Google+0Pin on Pinterest1Tweet about this on Twitter0

 

 

Zobacz też: