Pierniczki

Pierniczki przepis

Problem choinki dalej nie jest rozwiązany. Poczekam na dzień wolny to może coś sensownego wymyślę… a na razie muszę opracować sobie plan co i kiedy zrobić, żeby wszystko przygotować na czas. Nawet takie przygotowanie nie zawsze się sprawdza bo to albo coś się niezaplanowanego wydarzy, albo o czymś jednak zapomnę, albo będę chciała zrobić coś więcej bo akurat mam potrzebne składniki… a później robię kilka rzeczy na raz i staram się z całych sił zapanować nad chaosem w kuchni. To że Święta spędzamy nie u nas a na wyjeździe też nie ułatwia sprawy bo dodatkowo trzeba myśleć o logistyce… jednym słowem nie jest lekko…

Dlatego na poprawę nastroju wyciągnęłam sobie do zjedzenia – ze słoika – pierniczka, żeby poczuć nastrój świąteczny 😉

To już druga upieczona partia pierniczków, bo po pierwszej nie ostał się nawet okruszek 😉 Te pierniczki zrobiłam z przepisu znalezionego na mojewypieki.com. Po upieczeniu jak wystygną robią się twarde – jak to pierniczki – ale i tak nawet takie twarde fajnie się chrupie. 🙂 Teraz napiekłam z podwójnej porcji i mam nadzieję, że dotrwają do Świąt ;)!

Pierniczki przepis – składniki:

  • 55 dag mąki pszennej (+ekstra do podsypywania)
  • 30 dag miodu
  • 10 dag cukru pudru
  • 12 dag masła
  • 1 jajko
  • 2 łyżeczki sody oczyszczonej
  • przyprawa do piernika – około 60 g lub mniej
  • 2 łyżeczki kakao

Rozpuścić w rondelku masło, a jak przestygnie połączyć z pozostałymi składnikami. Wyrabiać na jednolitą masę. Rozwałkować ciasto podsypując lekko mąką, wykrawać pierniczki i układać na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia.

Pierniczki przepis

Pierniczki przepis

Wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 stopni na 8-10 minut. Po przestudzeniu robią się twarde i trzeba je przechowywać w szczelnie zamkniętym pojemniku, żeby zmiękły i dlatego można zrobić je dużo wcześniej. Pierniczki można dekorować czekoladą lub lukrem w zależności od upodobań.

Smacznego 🙂

Pierniczki przepis