Placki kukurydziane

Placki kukurydziane

Od czasu zmiany – już jakiś czas temu – dostawcy internetu zaczęliśmy mieć problemy… Nasz internet przychodzi i odchodzi kiedy chce, zupełnie nie licząc się z naszymi potrzebami… Oczywiście najczęściej odchodzi, kiedy ja mam chwilkę, żeby usiąść i zajrzeć, co się dzieje w świecie… Mimo tego, że pamiętam dobrze czasy, kiedy połączenia z internetem były czymś wyjątkowym i zaczynały się od specyficznych głośno-wysoko-charcząco-brzęczących dźwięków, to w obecnym świecie jego brak jest dość bolesny. Internet jest dużym ułatwieniem, ale dopiero jego brak uświadamia nam jak bardzo jesteśmy uzależnieni…. Na polepszenie nastroju zapraszam Was na placki kukurydziane… Pyszne, puszyste i delikatne… Przepis znalazłam na Kuchennych, ale coś tam pozmieniałam i wyszło to cudo…:)!

Placki kukurydziane

Składniki:

  • 1,5 szklanki mąki pszennej (może być bezglutenowa)
  • 1,5 szklanki mąki kukurydzianej
  • 1,5 szklanki maślanki lub kefiru
  • 1 szklanka puree z mango lub persymon lub innego dowolnego gęstego puree
  • 3 jajka
  • 1 łyżeczka sody
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • pół łyżeczki soli
  • 1 łyżeczka wanilii

W jednej misce mieszamy suche składniki: mąkę pszenną, mąkę kukurydzianą, sodę, proszek do pieczenia i sól.

W drugiej misce miksujemy mokre składniki: maślankę/kefir, puree, jajka i wanilię.

Do suchych składników wlewamy mokre. Wszystko dobrze miksujemy. Odstawiamy na 15 minut. Smażymy na patelni teflonowej bez tłuszczu na małym ogniu, aby placki się nie spaliły. Na zwykłej patelni można smażyć na małej ilości oleju rzepakowego.

placki - przygotowanie placki - przygotowanie

Podawać z miodem, golden syropem, syropem klonowym, ulubionym dżemem, posypane cukrem pudrem lub czymkolwiek na co macie ochotę… 🙂

Smacznego 🙂

Placki kukurydziane

Placki kukurydziane