Potrawka ze słodkich ziemniaków i szpinaku
Dzisiejszy pomysł na potrawkę ze słodkich ziemniaków i szpinaku lub jarmużu to wynik eksperymentu pt. “co by tu jeszcze zrobić z batatami i szpinakiem/jarmużem”? Jarmuż i szpinak wykorzystuję zamiennie, dlatego na zdjęciach częściowych jest jarmuż, a na końcowych szpinak :)! Najczęściej z tych dwóch składników przygotowuję bataty nadziewane szpinakiem, ale dla urozmaicenia dodałam do nich -tym razem- sos pomidorowy i ciecierzycę. Oczywiście taką potrawkę można podawać z chlebem, ryżem czy kuskusem. Zapraszam – oto potrawka ze słodkich ziemniaków i szpinaku/jarmużu 🙂
Potrawka ze słodkich ziemniaków i szpinaku
Składniki:
- ok. 750 g słodkich ziemniaków
- 150-200 g szpinaku lub jarmużu
- 2 cebule
- 1 puszka ciecierzycy
- 2-3 ząbki czosnku
- ok. 1 litra pomidorowej passaty
- 1 łyżeczka papryki słodkiej
- 1 łyżeczka mielonego kminu rzymskiego
- 0,5 łyżeczki mielonej kolendry
- szczypta cukru
- sól, pieprz
- olej do smażenia
Cebulę i czosnek i obrać. Cebulę pokroić w półplasterki a czosnek w plasterki. Na głębokiej patelni lub w dużym rondelku rozgrzać olej i wrzucić cebulę i czosnek oraz kmin, paprykę i kolendrę. Smażyć na małym ogniu aż cebula zmięknie.
Bataty obrać i pokroić na półplasterki lub jeśli mamy duże bataty to w grubą kostkę. Dodajemy do podsmażonej cebuli i podsmażamy, kilkakrotnie mieszając około 5-10 minut. Dodajemy opłukany szpinak lub jarmuż i smażymy chwilę aż zwiędnie. Dodajemy ciecierzycę i passatę, odrobinę cukru i doprawiamy solą i pieprzem. Gotujemy na małym ogniu aż bataty będą miękkie.
Smacznego 🙂
codojedzenia
21/04/2015 @ 08:22
Bardzo lubię takie dania!
Kuchnia u Krysi
21/04/2015 @ 06:43
Taki zestaw, to dla mnie coś nowego. Myślę, że by mi smakował 🙂
domowacukierniaewy.blox.pl
21/04/2015 @ 00:36
Pyszne danie 🙂
Łucja
20/04/2015 @ 23:15
Jadłabym 🙂 zdecydowanie moje smaki!
Salvador Dali
20/04/2015 @ 21:51
nie miałam okazji jeść jeszcze takiego cuda, ale zapowiada się świetnie! 🙂
Magda C.
20/04/2015 @ 21:24
Bardzo ciekawa ta potrawka, chętnie bym spróbowała 🙂
Angelika i Monika (Candy Pandas)
20/04/2015 @ 20:15
Ze słodkich ziemniaczków jeszcze takiej nie robiłyśmy ale z innymi warzywami owszem. Jarmuż natomiast w takich daniach nas nie powala… wolimy szpinak 🙂
AZgotuj
20/04/2015 @ 17:00
Takich dań ostatnio poszukuję
Pati
20/04/2015 @ 12:25
Do tej pory nie udało mi się zjeść batatów. Tutaj w towarzystwie pysznych składników!
Marzena
20/04/2015 @ 09:11
Bardzo mi się podoba:-) Chętnie sobie zrobię taką potrawkę:-)
majka
20/04/2015 @ 08:12
Juz zrobilam sie glodna 🙂 Bardzo lubie takie dania.
Ania
20/04/2015 @ 07:46
ostatnio jadłam bataty po raz oierwszy i sie w nich zakochalam, zrobilam je w formie zapiekanki, zapisuję przepis na potrawkę 🙂
Ania
09/05/2015 @ 16:04
zrobiłam, pyszna! 🙂
Dorota
12/05/2015 @ 22:10
Bardzo się cieszę 🙂 Pozdrawiam 🙂