Potrawka ze słodkich ziemniaków i szpinaku

Potrawka ze słodkich ziemniaków

Dzisiejszy pomysł na potrawkę ze słodkich ziemniaków i szpinaku lub jarmużu to wynik eksperymentu pt. “co by tu jeszcze zrobić z batatami i szpinakiem/jarmużem”? Jarmuż i szpinak wykorzystuję zamiennie, dlatego na zdjęciach częściowych jest jarmuż, a na końcowych szpinak :)! Najczęściej z tych dwóch składników przygotowuję bataty nadziewane szpinakiem, ale dla urozmaicenia dodałam do nich -tym razem- sos pomidorowy i ciecierzycę. Oczywiście taką potrawkę można podawać z chlebem, ryżem czy kuskusem. Zapraszam – oto potrawka ze słodkich ziemniaków i szpinaku/jarmużu 🙂

Potrawka ze słodkich ziemniaków i szpinaku

Składniki:

  • ok. 750 g słodkich ziemniaków
  • 150-200 g szpinaku lub jarmużu
  • 2 cebule
  • 1 puszka ciecierzycy
  • 2-3 ząbki czosnku
  • ok. 1 litra pomidorowej passaty
  • 1 łyżeczka papryki słodkiej
  • 1 łyżeczka mielonego kminu rzymskiego
  • 0,5 łyżeczki mielonej kolendry
  • szczypta cukru
  • sól, pieprz
  • olej do smażenia

Cebulę i czosnek i obrać. Cebulę pokroić w półplasterki a czosnek w plasterki. Na głębokiej patelni lub w dużym rondelku rozgrzać olej i wrzucić cebulę i czosnek oraz kmin, paprykę i kolendrę. Smażyć na małym ogniu aż cebula zmięknie.

Przygotowanie potrawki ze słodkich ziemniaków

Bataty obrać i pokroić na półplasterki lub jeśli mamy duże bataty to w grubą kostkę. Dodajemy do podsmażonej cebuli i podsmażamy, kilkakrotnie mieszając około 5-10 minut. Dodajemy opłukany szpinak lub jarmuż i smażymy chwilę aż zwiędnie. Dodajemy ciecierzycę i passatę, odrobinę cukru i doprawiamy solą i pieprzem. Gotujemy na małym ogniu aż bataty będą miękkie.

Przygotowanie potrawki ze słodkich ziemniaków Przygotowanie potrawki ze słodkich ziemniaków Przygotowanie potrawki ze słodkich ziemniaków Przygotowanie potrawki ze słodkich ziemniaków Przygotowanie potrawki ze słodkich ziemniaków Przygotowanie potrawki ze słodkich ziemniaków

Smacznego 🙂

Potrawka ze słodkich ziemniaków