Proste i szybkie bułeczki z makiem

buleczki z makiem

Niedawno odkryłem, że pieczenie bułeczek jest dużo szybsze i prostsze niż pieczenie chleba. W sumie korzysta się z tego samego przepisu, ale dużo więcej jest frajdy i przyjemności z robienia i z jedzenia. Oto moja wersja – zapraszam na pszenne bułeczki z makiem. Czas przygotowania około 2 godzin (do momentu, kiedy można już zjeść ciepłą bułeczkę).

Bułeczki z makiem

Składniki:

  • 500 g mąki pszennej chlebowej 1)
  • 7 g (1 opakowanie) drożdży suchych
  • 1 łyżeczka cukru (opcjonalnie, można nie dodawać jak ktoś nie chce/nie może)
  • 1 1/2 łyżeczki soli
  • 15 g (ok. 1 łyżeczki) masła lub 15 ml (1 łyżka) oliwy z oliwek  2)
  • 300 ml ciepłej wody 3)
  • 1 jajko (białko – opcjonalnie do posmarowania)
  • trochę maku lub innego dodatku do posypania (siemię lniane, sezam, itp.)

1) Mąka pszenna chlebowa to taka z dużą zawartością białka, najlepiej około 12/13 gram na 100g mąki. Do sprawdzenia na opakowaniu. (Fotka pochodzi akurat z angielskiej mąki, stąd “Protein”)

Zawartość białka

2) Miękkie masło to takie nie prosto z lodówki, żeby łatwo się dało “wsmarować” w mąkę. 15 gram to mniej więcej tyle co na zdjęciu poniżej:


3) Ciepła woda – najlepiej do 100 ml gorącej (wrzącej) wody dolać 200 ml zimnej, wtedy temperatura będzie idealna.

Przygotowanie:

Mąkę przesiej, dodaj wszystkie suche składniki (cukier, sól i drożdże) i dokładnie wymieszaj. Wrzuć masło i “wetrzyj” je w mąkę, nie przejmuj się jak się natychmiast zbije w kulkę. Dodaj wodę i zacznij od mieszania łyżką.
Jak już nie będziesz dawać rady łyżką, zacznij wyrabiać ręką. W misce albo na stole – jak wygodniej. Ja z reguły kilka razy delikatnie podsypuję mąką jak ciasto za bardzo mi się klei do ręki.

Wyrabiaj przez dobre 5 minut, nawet do 10-ciu. Chodzi o to, aby wszystkie składniki dobrze się wymieszały i aby ciasto wyszło mięciutkie i plastyczne:

Pokrój ciasto na 8 równych kawałków – z każdego z nich wyjdzie jedna bułeczka. Każdy kawałek rozwałkuj delikatnie na mały placuszek, a następnie zwiń ten placuszek w roladkę:

Ułóż bułeczki na wysypanej mąką blaszce, przykryj ściereczką i odstaw w ciepłe miejsce na 30-45 minut do wyrośnięcia, tak aby bułeczki mniej więcej podwoiły swoją objętość. Oto bułeczki przed i po wyrastaniu:

Bułeczki przesmaruj kurzym białkiem (lub spryskaj wodną mgiełką) i posyp ulubionym dodatkiem, np. makiem.

Nagrzej piekarnik do 200 stopni. Wstaw na spód piekarnika żaroodporne naczynie z gorącą wodą. Piecz około 15-20 minut – sprawdzaj czy bułeczki się zarumieniły. Możesz też wyjąć jedną i sprawdzić, czy dopiekła się od spodu. W naszym piekarniku niestety się nie dopiekają, więc ja z reguły po około 10 minutach (jak już się trochę zarumienią i mak przylgnie do skórki), odwracam je i wstawiam na kolejne 5-10 minut.

Wyłóż bułeczki na kratkę i pozwól im trochę ostygnąć – zbyt szybka próba konsumpcji kończy się najczęściej tym, że gorące ciasto bułki zbija się w lepiącą glinę i cały czar pryska. Daj bułeczkom z pół godziny, naprawdę warto. 🙂

buleczki z makiem

buleczki z makiem

buleczki z makiem

Smacznego 🙂

Przepis ten bierze udział w akcjach: Domowe Pieczywo dla Alergika oraz Sosy, sałatki i inne grill dodatki