Proste i szybkie bułeczki z makiem
Niedawno odkryłem, że pieczenie bułeczek jest dużo szybsze i prostsze niż pieczenie chleba. W sumie korzysta się z tego samego przepisu, ale dużo więcej jest frajdy i przyjemności z robienia i z jedzenia. Oto moja wersja – zapraszam na pszenne bułeczki z makiem. Czas przygotowania około 2 godzin (do momentu, kiedy można już zjeść ciepłą bułeczkę).
Bułeczki z makiem
Składniki:
- 500 g mąki pszennej chlebowej 1)
- 7 g (1 opakowanie) drożdży suchych
- 1 łyżeczka cukru (opcjonalnie, można nie dodawać jak ktoś nie chce/nie może)
- 1 1/2 łyżeczki soli
- 15 g (ok. 1 łyżeczki) masła lub 15 ml (1 łyżka) oliwy z oliwek 2)
- 300 ml ciepłej wody 3)
- 1 jajko (białko – opcjonalnie do posmarowania)
- trochę maku lub innego dodatku do posypania (siemię lniane, sezam, itp.)
1) Mąka pszenna chlebowa to taka z dużą zawartością białka, najlepiej około 12/13 gram na 100g mąki. Do sprawdzenia na opakowaniu. (Fotka pochodzi akurat z angielskiej mąki, stąd “Protein”)
2) Miękkie masło to takie nie prosto z lodówki, żeby łatwo się dało “wsmarować” w mąkę. 15 gram to mniej więcej tyle co na zdjęciu poniżej:
3) Ciepła woda – najlepiej do 100 ml gorącej (wrzącej) wody dolać 200 ml zimnej, wtedy temperatura będzie idealna.
Przygotowanie:
Mąkę przesiej, dodaj wszystkie suche składniki (cukier, sól i drożdże) i dokładnie wymieszaj. Wrzuć masło i “wetrzyj” je w mąkę, nie przejmuj się jak się natychmiast zbije w kulkę. Dodaj wodę i zacznij od mieszania łyżką.
Jak już nie będziesz dawać rady łyżką, zacznij wyrabiać ręką. W misce albo na stole – jak wygodniej. Ja z reguły kilka razy delikatnie podsypuję mąką jak ciasto za bardzo mi się klei do ręki.
Wyrabiaj przez dobre 5 minut, nawet do 10-ciu. Chodzi o to, aby wszystkie składniki dobrze się wymieszały i aby ciasto wyszło mięciutkie i plastyczne:
Pokrój ciasto na 8 równych kawałków – z każdego z nich wyjdzie jedna bułeczka. Każdy kawałek rozwałkuj delikatnie na mały placuszek, a następnie zwiń ten placuszek w roladkę:
Ułóż bułeczki na wysypanej mąką blaszce, przykryj ściereczką i odstaw w ciepłe miejsce na 30-45 minut do wyrośnięcia, tak aby bułeczki mniej więcej podwoiły swoją objętość. Oto bułeczki przed i po wyrastaniu:
Bułeczki przesmaruj kurzym białkiem (lub spryskaj wodną mgiełką) i posyp ulubionym dodatkiem, np. makiem.
Nagrzej piekarnik do 200 stopni. Wstaw na spód piekarnika żaroodporne naczynie z gorącą wodą. Piecz około 15-20 minut – sprawdzaj czy bułeczki się zarumieniły. Możesz też wyjąć jedną i sprawdzić, czy dopiekła się od spodu. W naszym piekarniku niestety się nie dopiekają, więc ja z reguły po około 10 minutach (jak już się trochę zarumienią i mak przylgnie do skórki), odwracam je i wstawiam na kolejne 5-10 minut.
Wyłóż bułeczki na kratkę i pozwól im trochę ostygnąć – zbyt szybka próba konsumpcji kończy się najczęściej tym, że gorące ciasto bułki zbija się w lepiącą glinę i cały czar pryska. Daj bułeczkom z pół godziny, naprawdę warto. 🙂
Smacznego 🙂
Przepis ten bierze udział w akcjach: Domowe Pieczywo dla Alergika oraz Sosy, sałatki i inne grill dodatki
Zosik
10/03/2014 @ 15:28
Ale takich jeszcze nie próbowałam…;) Następne w kolejce…
Marta
15/10/2012 @ 13:51
Właśnie spróbowałam pierwszej bułeczki z tego przepisu. Naprawdę polecam. Pyszne 🙂 Bardzo łatwo się je przyrządza, wychodzą chrupiące i pyszne. +5
Adela
28/09/2012 @ 19:37
Panie Marku , co Pan jeszcze potrafi upiec ? Bo bułeczki wyśmienite. 🙂
Agnieszka
22/09/2012 @ 22:48
Panie Marku, jest Pan mistrzem kuchni. Gratuluję ! Bułeczki wyglądają smakowicie i chyba się skuszę na ich upieczenie 😉
Wit
20/09/2012 @ 19:40
Bułeczki wyglądają apetycznie. Gdzie można takie nabyć ?
Marek
22/09/2012 @ 10:28
Najlepiej nabyć mąkę i bułeczki zrobić samemu… 🙂
Przepis na domowy chleb z orzechami i rozmarynem
13/09/2012 @ 23:06
[…] *mąka chlebowa to taka z dużą zawartością protein – zobacz przykład w przepisie na Proste i szybkie bułeczki z makiem […]
Samantha
07/09/2012 @ 19:28
Piękne bułeczki, a wyglądają bardzo smakowicie !
P.S. Ja również używam tylko mąki chlebowej eng. i jestem zadowolona ! Pozdrawiam 🙂
Sonia
22/07/2012 @ 11:37
Bułeczki przepyszne. Gratuluję ! 🙂
C'est moi
21/07/2012 @ 13:44
Bułki pszenne przecież tuczą !!!!!
Marek
21/07/2012 @ 14:40
No jak ktoś się mało rusza i zjada kilkanaście takich bułek na dzień, z masłem i tłustą wędliną, to tak. Tuczą. Nie bardziej niż wiele innych rzeczy zjadanych w nadmiarze… 😉
Bacia
27/06/2012 @ 19:53
Dziękuję za ciekawy przepis oraz udział w akcji 🙂
Z pozdrowieniami
Bacia
b-coldplate.blogspot.com
Gosia
13/06/2012 @ 19:09
Buleczki pyszne,mialam okazje sie o tym przekonac:)
Jola
06/06/2012 @ 23:44
Fajnie wyglądają – jak długo zachowują świeżość?
Marek
08/06/2012 @ 06:11
Nawet po dwóch-trzech dniach są przepyszne. 🙂
Mama Alergika
06/06/2012 @ 23:06
Bułki super, z pewnością wypróbuję przepis. Proszę jednak o dopisanie, że zamiast masła można użyć margarynę bezmleczną lub masło klarowane ( o ile uznasz, że to możliwe). Z uwagi na obecność masła (białko mleka) nie mogłabym akceptować przepisu. Z doświadczenia jednak podpowiadam, że taka ilość z powodzeniem jest do zastąpienia:)
Marek
06/06/2012 @ 23:15
Dzięki za podpowiedź, tak naprawdę to sam korzystałem też zamiennie z oliwy – doskonale zastępuje masło. Przepis poprawiony, życzę smacznego. 🙂
bernadeta
06/06/2012 @ 23:03
a ta mąka chlebowa to jaki nr miała? 750 czy 720? bułeczki sa mocno kuszące.
Marek
06/06/2012 @ 23:20
Niestety nie mieszkamy w Polsce, u nas (w UK) nie ma takich oznaczeń. Stąd "podpowiedź", że mąka powinna zawierać dużo białka, wtedy jest mocniejsza i lepiej wyrasta niż mąka "zwykła". Z tego co wiem w Polsce używa się nazwy "mąka chlebowa", więc poszukaj takiej. Pzdr. 🙂