Prosty chleb z oliwkami

Chleb z oliwkami

Uwielbiam domowe pieczywo, ale nie zawsze mam czas na przygotowanie bardzo czasochłonnych przepisów. Dlatego uwielbiam takie proste przepisy, jak ten na prosty chleb z oliwkami znaleziony na blogu Plate of joy. Chleb ma chrupiącą skórkę i wilgotny miękisz. Jedyną wadą tego chleba jest to, że żeby go przygotować trzeba posiadać lub mieć możliwość pożyczenia garnka żeliwnego. Jestem szczęśliwą posiadaczką takiego garnka od jakiś 2 lat, kupionego w jakieś dobrej ofercie i muszę powiedzieć, że zdecydowanie nie były to pieniądze wyrzucone w błoto…;) Piekę w nim chleby, pieczenie, smażę i gotuję. Obecnie nie wyobrażam sobie, że mogłabym się bez niego obejść…. bo człowiek szybko przyzwyczaja się do dobrego…:) Zapraszam Was na prosty, ale pyszny chleb z oliwkami….:)

Prosty chleb z oliwkami

Składniki:

  • 500 g mąki pszennej typu 650 lub 750
  • 379 g letniej wody,
  • 4 g suchych drożdży,
  • 1 łyżeczka cukru/miodu,
  • 2 łyżeczka soli,
  • 100-125 g oliwek,
  • otręby lub płatki owsiane do wysypania na dnie garnka

Do miski wsypać mąkę, drożdże, cukier, sól. Dodać letnią wodę i dobrze wszystko wymieszać. Dodać oliwki i delikatnie je wmieszać w ciasto. Przykryć ciasto folią i zostawić do wyrastania w ciepłym miejscu na około 2 godziny.

Przygotowanie chleba z oliwkami Przygotowanie chleba z oliwkami Przygotowanie chleba z oliwkami

Na 40 minut przed końcem wyrastania należy do zimnego piekarnika wstawić garnek żeliwny (o poj. 3 litry) i nastawić temperaturę na 240-250 stopni. Wyrośnięte ciasto wyłożyć na omączony mąką blat, uformować okrągły bochenek – w tym momencie można go również naciąć . Nagrzany garnek wyjąć -baaardzo ostrożnie!!! – z piekarnika i wysypać na jego dno otręby lub płatki owsiane i przełożyć do niego ciasto. Zmniejszyć temperaturę do 220 stopni.

Przygotowanie chleba z oliwkami Przygotowanie chleba z oliwkami Przygotowanie chleba z oliwkami

Garnek przykryć pokrywką i piec około 40 minut, potem ściągnąć pokrywkę i dopiekać aż się zarumieni następne 15 – 20 minut.

Upieczony chleb studzić na kratce.

Smacznego 🙂

Wpis zgłoszony do listy wypieków “Na zakwasie i na drożdżach” – w lipcu prowadzony przez Fabrykę Kulinarnych Inspiracji

Chleb z oliwkami

Chleb z oliwkami