Przepis na jabłecznik (szarlotkę)

Jablecznik (szarlotka)

Prowadzenie bloga sprawia, że rozwijam swoje umiejetności kulinarne i wzbogacam smaki przygotowując nowe potrawy, ale też chętnie wracam do tych już od lat wypróbowanych. Jednym z takich klasycznych przepisów od lat przygotowywanych jest jabłecznik, zwany również szarlotką. Dla wątpiących – w wikipedii obie nazwy funkcjonują zamiennie więc zwał jak zwał, a ważne, że super smakuje:)! Ja zawsze wybieram jabłka kwaśne bo wtedy nawet lekko posłodzone idealnie smakują na kruchym cieście:)! Oto mój przepis na jabłecznik.

Przepis na jabłecznik – składniki:

Ciasto:

  • 250g tłuszczu (schłodzonego)
  • 3 szklanki mąki
  • 4 żółtka
  • 1 szklanka cukru pudru
  • 150 ml kwaśnej śmietany
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia

Masa jabłkowa:

  • ok 2 kg kwaśnych jabłek
  • 2 łyżeczki cynamonu
  • 1/2 łyżeczki startej gałki muszkatałowej
  • 1/2 łyżeczki mielonego imbiru
  • 1 łyżeczka mielonych goździków (jeśli użyjecie całych trzeba je wyjąć przed wyłożeniem na ciasto)
  • ok. 4 łyżek cukru (lub więcej… w zależności od rodzaju jabłek)
  • około 50 ml wody

 

Jabłka myję, obieram i kroję w kostkę. Przekładam do rondelka i dodaję wszystkie przyprawy, podlewam ok 50 ml wody i duszę na małym ogniu aż będą miękkie, ale nie rozgotowane na papkę. Odstawiam do ostudzenia.

Przesianą makę, proszek, cukier i chłodne masło siekam nożem, po czym dodaję żółtka i śmietanę i szybko zagniatam.

Jablecznik (szarlotka)

Jablecznik (szarlotka)

Dzielę na dwie części w stosunku 2/3 i 1/3. Owijam w folię i wkładam duży kawałek do lodówki na minimum pół godziny a mały kawałek do zamrażarki.

Po wyjęciu ciasta z lodówki rozwałkowuję je pomiędzy kawałkami foli i wykładam na blachę wysmarowaną tłuszczem i podsypaną mąką (powinien być papier do pieczenia) i piekę w temperaturze 170 stopni na złoty kolor.

Jablecznik (szarlotka)

Po wystudzeniu wykładam na ciasto jabłka i ścieram na wierzch kawałek ciasta wyjęty z zamrażarki i ponownie piekę w temperaturze 170 stopni na złoty kolor.

Jablecznik (szarlotka)

Jablecznik (szarlotka)

Jablecznik (szarlotka)

Jablecznik (szarlotka)

Smacznego 🙂

Jablecznik (szarlotka)

Jablecznik (szarlotka)