Przepis na risotto z grzybami

Przepis na risotto z grzybami

Jak byłam w Polsce to dostałam fantastyczny prezent od mojego Brata i Bratowej, a mianowicie pojemnik z zamrożonymi ugotowanymi grzybami:)! Oj, dawno mnie nic tak nie ucieszyło! Jak się mieszka za granicą to ma się nieco utrudniony dostęp do pewnych produktów i właśnie świeże grzyby są jednym z nich. Oczywiście dostaję od Rodzinki suszone grzyby czy grzyby w occie…. ale świeżych nie jadłam wieki! Zastanawiałam się co z nich przyrządzić i stwierdziłam, że przygotuję kremowe risotto z grzybami. Wyszło cudowne kremowo-grzybowe risotto, które zachwyciło wszystkich domowników. Ja zaś chętnie wrócę do tego przepisu jak tylko kiedyś dostanę podobny prezent… 🙂 Oto mój przepis na risotto z grzybami.

Przepis na risotto z grzybami – składniki:

(porcja na 4-6 osób)

  • około 0,5 kg ugotowanych grzybów
  • 2-3 cebule
  • 75 g startego parmezanu
  • 2 łyżki serka śmietankowego/kremowego typu Philadelphia
  • około litra gorącego bulionu drobiowego
  • ryż arborio – 400g
  • sól, pieprz, oliwa

 

1. Na oliwie podsmażam pokrojoną w kostkę cebulę aż zmięknie. Dodaję grzyby i całość chwilę smażę.

Przepis na risotto z grzybami

2. Wsypuję ryż i mieszam dłuższą chwilę aż cały ryż zrobi się szklisty. Cały czas mieszam! Po trochu – małymi porcjami! – dolewam gorący bulion i mieszam aż się cały wchłonie zanim doleję następną porcję. Całość zajmie ok. 20 minut.

Przepis na risotto z grzybami Przepis na risotto z grzybami Przepis na risotto z grzybami

3. Jak ryż zrobi się miękki doprawiam solą i pieprzem. Dodaję serek i 3/4 startego parmezanu. Mieszam aż wszystko się połączy. Podaję pospany resztą parmezanu.

Przepis na risotto z grzybami Przepis na risotto z grzybami Przepis na risotto z grzybami

Smacznego 🙂

Przepis na risotto z grzybami