Przepis na szybki chleb

Przepis na szybki chleb

Zaczęłam piec chleb. Zawsze wydawało mi się, że to iście trudne zadanie a okazało się zupełnie proste. 🙂 Przynajmniej ten pierwszy etap, bo do drugiego, czyli pieczenia chleba na zakwasie jeszcze nie doszłam… Wszystko w swoim czasie. Na razie, żeby się nie zniechęcić zaczynam od tych najprostszych przepisów. Proste i łatwe a jakie pyszne:)! Zapach takiego pieczonego w domu chleba i jego smak…bezcenne. Naprawdę trzeba tego spróbować. Teraz – zwykle w piątek wieczorem – przygotowuję zaczyn, zajmuje mi to kilka minut, w sobotę rano poświęcam mu następne kilka minut, zostawiam do wyrośnięcia a potem piekę i już! Świeży domowy chlebek na wyciągnięcie ręki:)! Robię chleb raz w tygodniu, bo ogólnie staramy się ograniczać spożywanie węglowodanów i słodyczy ale w końcu nie dajmy się zwariować… coś się człowiekowi w życiu należy:)! A zresztą gotowanie i pieczenie na potrzeby bloga kulinarnego jest jak najbardziej uzasadnione;)! Dzisiaj proponuję przepis na szybki chleb dla zapracowanych znaleziony na blogu White Plate.

Przepis na szybki chleb – składniki:

  • 100 g mąki żytniej razowej
  • 300 g mąki pszennej
  • 1,5 łyżeczki soli
  • 2 g świeżych drożdży lub 1/4 łyżeczki suchych
  • 250 ml wody (ja dodałam więcej bo przy mojej mące ta ilość nie wystarczyła do połączenia składników)

 

1. Bez względu na to których drożdży używam to najpierw je rozpuszczam w małej ilości ciepłej wody, żeby je aktywować.

2. Wszystkie składniki mieszam i odstawiam pod przykryciem na 12 -18 godzin.

Przepis na szybki chleb

Przepis na szybki chleb

Przepis na szybki chleb

3. Przekładam ciasto do keksówki wysmarowanej olejem i wysypanej otrębami lub płatkami owsianymi, obsypuję mąką i odstawiam pod przykryciem do wyrośnięcia na ok. godzinę.

Przepis na szybki chleb

Przepis na szybki chleb

Przepis na szybki chleb

4. Wstawiam do nagrzanego do 230 stopni piekarnika na 10 minut i po tym czasie zmniejszyć temperaturę do 210 stopni i piec kolejne 30-40 min. Ja ok 15 min. przed końcem pieczenia wyrzucam chlebek z foremki i wtedy mam pewność, że spód też się dopiecze. Żeby chleb miał chrupką skórkę trzeba przy wstawianiu chleba do piekarnika na spód piekarnika w oddzielną foremkę wsypać kostki lodu lub wlać wrzącą wodę.

Smacznego 🙂

Przepis na szybki chlebPrzepis na szybki chleb