Przepis na Zucotto

Zucotto przepis

Jeszcze tak do końca się nie zdecydowałam co ostatecznie upiekę na święta ale mam ciekawą propozycję… zucotto.
Zucotto to włoski deser, który postanowiłam zrobić kiedy tylko zobaczyłam jego zdjęcie. Bardzo efektownie wyglądający i bardzo smaczny. Śmietana, czekolada, wiśnie….z odrobiną alkoholu, czy takiemu zestawieniu można się oprzeć;)? Ja nie mogłam… :)!

Przepis na Zucotto – składniki:

  • 115 miękkiego masła (plus więcej do wysmarowania)
  • 100 g mąki
  • 2 łyżeczki kakao
  • 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 1/2 łyżeczki sody oczyszczonej
  • 115 g cukru
  • 2 jajka
  • 5 łyżeczek dowolnego alkoholu (lub wody z sokiem z cytryny) – do nasączenia

Masa:

  • 300 ml gęstej śmietany /w zależności od tego z jakiej śmietany korzystamy może być potrzebny zagęstnik do śmietany/
  • 25 g cukru pudru
  • 225 g wiśni bez pestek (mogą być z puszki)
  • 55 g czekolady drobno posiekanej
  • 55 g stostowanych posiekanych migdałów

 

Do miski przesiać mąkę, kakao, proszek do pieczenia, sodę i cukier. Dodać masło i jajka. Wszystko zmiksować na jednolitą masę i przełożyć do wysmarowanej tłuszczem i wyłożonej papierem blaszki.

Zucotto przepis

Zucotto przepis

Zucotto przepis

Zucotto przepis

Wstawić do nagrzanego do 190 stopni piekarnika i piec około 20 minut. Wystudzić na kratce. Po wystudzeniu użyć miski o pojemności 1.2 litra i wyciąć z ciasta “placek”, który będzie spodem naszego ciasta.

Zucotto przepis

Zucotto przepis

Miskę wyłożyć folią. Z pozostałego ciasta wycinać kawałki, które będziemy wykładać we wnętrzu naszej miski aby całość wypełnić. Skropić alkoholem. Śmietanę ubić z cukrem na sztywno i dodać migdały, czekoladę i odsączone wiśnie.

Zucotto przepis

Wypełnić formę i przykryć wierzch naszym “plackiem”. Przykryć deseczką, obciążyć i wstawić do lodówki na minimum 6-8 godzin. Po wyjęciu posypać cukrem pudem i udekorować kilkoma wiśniami.

Smacznego 🙂

źródło: The Italian Cookbook

Zucotto przepis