Pstrąg pieczony w sosie cytrusowo-miętowym

Pstrąg pieczony w sosie cytrusowo-miętowym

 

Każdy wie, że ryby są smaczne i zdrowe, ale jak już po nie sięgamy to najczęściej korzystamy z filetów. Sama tak robiłam do tej pory… żeby nie słuchać marudzenia przy stole przy obieraniu ości… Tak łatwiej… Postanowiłam jednak to zmienić i skusiłam się na zakup pstrąga. Nie chciałam eksperymentować, żeby w przypadku nieudanego eksperymentu nie zmarnować pysznej ryby. Przewertowałam kilka książek w poszukiwaniu idealnego przepisu na pieczonego pstraga, ale ciągle coś było nie tak… Składniki nie takie albo składniki takie ale brak ich w szafce… I chciał nie chciał wyszedł eksperyment ale… udany bo nawet Małżonek (dłuugie zęby na ości;) ) pochwalił! :)
Do ryby podałam frytki ze słodkich ziemniaków czyli batatów. Pyszne!

Pstrąg pieczony – składniki:

  • 2 pstrągi
  • 2 łyżki masła
  • koperek (można użyć suszonego)
  • sól, pieprz, cytryna

Sos cytrusowo-miętowy:

  • 50 g masła
  • pieprz kolorowy w ziarenkach
  • skórka otarta i sok z 1 cytryny
  • skórka otarta i sok z 1 pomarańczy
  • 2 łyżki miodu (zależy jak kwaśna jest cytryna to można dodać więcej)
  • kilka listków mięty

 

Pstrąga umyłam i osuszyłam. Z dwóch łyżek masła, koperku, soli i pieprzu zrobiłam smarowidło.

Pstrąg pieczony w sosie cytrusowo-miętowym

Pstrąga wysmarowałam smarowidłem w środku i włożyłam resztę koperku, ponacinałam na wierzchu i poukładałam plasterki cytryny i grudki smarowidła.

Pstrąg pieczony w sosie cytrusowo-miętowym

Zawinęłam w folię i wstawiłam na 30-40 min do piekarnika nagrzanego do 180 stopni.

Pstrąg pieczony w sosie cytrusowo-miętowym

Przed końcem pieczenia można odwinąć folię, żeby się bardziej zrumienił.

Sos
Do rondelka wrzuciłam masło, dodałam pozostałe składniki i gotowałam ok. 10 minut na małym ogniu aż sos trochę odparował.

Pstrąg pieczony w sosie cytrusowo-miętowym

Bataty
Umyłam 2 bataty (słodkie ziemniaki), osuszyłam i pokroiłam na mniejsze kawałki. Skropiłam oliwą i doprawiłam pieprzem. Wstawiłam do piekarnika na ok pół godziny.

Pstrąg w sosie cytrusowo-miętowym

Po upieczeniu ryby odlałam sos z foli i po podaniu na talerz polałam sosem cytrusowo-miętowym.

Pstrąg pieczony w sosie cytrusowo-miętowym

Pstrąg pieczony w sosie cytrusowo-miętowym

Smacznego :)

Podoba Ci się? Podaj dalej...
Email this to someonePrint this pageShare on Facebook0Share on Google+0Pin on Pinterest0Tweet about this on Twitter0

 

 

Zobacz też: