Pszenny chleb oliwkowy (wg J. Hamelmana)
Po raz pierwszy zostałam zaproszona do wspólnego pieczenia organizowanego przez Amber (http://www.kuchennymidrzwiami.pl/) i Wisłę (http://zapachchleba.blogspot.com/), za co bardzo dziękuję :)! Co za przedsięwzięcie :)! Ponad 30 osób piekących w tym samym czasie chleb z jednego przepisu… Przepis, który mieliśmy przygotować to chleb oliwkowy J. Hamelmana wybrany przez Wisłę z Zapachu chleba a znaleziony na blogu http://www.myitaliansmorgasbord.com/. Z tego przepisu można było zrobić 2 bochenki chleba lub 1 bochenek i foccacię. Ja zdecydowałam się zrobić dwa bochenki a dodatkowo dodałam do niego suszonych pomidorów i ziół prowansalskich, żeby chlebki były bardziej aromatyczne. Następnym razem dodam tylko oliwki pokrojone bo z całymi było trochę zabawy, żeby je wyrobić w cieście 😉 Jeden przepis na chleb oliwkowy a ponad 30 Piekarek… co z tego wyszło? Sprawdźcie sami… zapraszam na blogi (lista pod przepisem) 🙂
Pszenny chleb oliwkowy
Składniki:
Zaczyn:
- 30 g aktywnego zakwasu (u mnie pszenny)
- 150 g mąki pszennej chlebowej
- 180 g wody
Wszystkie składniki wymieszać, przykryć folią i zostawić na blacie kuchennym na 12-16 godzin.
Ciasto:
- cały zaczyn
- 360 g wody (letniej)
- 90 g mąki pszennej pełnoziarnistej
- 630 g mąki chlebowej
- 2 łyżeczki soli
- 200 g oliwek (dobrze odsączonych i osuszonych ręcznikiem)
- 4-5 suszonych pomidorów (opcjonalnie)
- 1 łyżka ziół prowansalskich (opcjonalnie)
1. Połączyć zaczyn z wodą, mąkami i solą. Wyrabiać aż będzie miało jednolitą konsystencję. Dodać oliwki, pokrojone drobno i osuszone ręcznikiem papierowym suszone pomidory i zioła i ponownie wyrobić do połączenia.
2. Przykryć ciasto folią i zostawić do wyrośnięcia na 2,5 godziny. W tym czasie dwukrotnie odgazować ciasto delikatnie rozciągając je i składając.
3. Podzielić ciasto na dwie części. Z każdej uformować bochenek. Każdy bochenek ułożyć na obsypaną mąką ściereczkę i włożyć do durszlaka, końcówkami ściereczki przykrywając ciasto. Zostawić do wyrastania na 1-2 godziny, a następnie zapakować każdy durszlak z zawartością w reklamówkę i zawiązać szczelnie, po czym wstawić do lodówki na 12-18 godzin (taki patent z reklamówkami bo nie wiedziałam czy mi ciasto za bardzo nie wyschnie;)
4. Do zimnego piekarnika wstawić kamień do pizzy lub grubą blaszkę np. z wyposażenia kuchenki i nastawić piekarnik na 250 stopni (u mnie max 240). Po wyjęciu z lodówki bochenki wypakować z reklamówek i zostawić na około godziny na blacie – nie wiedziałam czy można od razu wstawić takie zimne do gorącego piekarnika;) Następnie przełożyć bochenek na dużą, równą deseczkę wysypaną kaszą manną, aby łatwiej zsunąć go na gorącą blachę czy kamień. Do nagrzanego piekarnika, przed włożeniem chleba włożyć małą keksówkę do której należy wlać wrzącej wody (do połowy) i to nam zapewni parę. Piec 15 minut, a po tym czasie wyjąć blaszkę z wodą, zmniejszyć temperaturę do 220 stopni i piec kolejne 15-20 min. Po tym czasie sprawdzić czy spód wydaje głuchy odgłos jak w niego pukamy, jeśli nie to zostawić (odwrócony spodem do góry) na kolejnych kilka minut. Studzić na kratce.
Smacznego 🙂
Wpis zgłoszony do listy wypieków “Na zakwasie i na drożdżach“
Oto lista uczestniczek naszej akcji:
Alucha: http://nieladmalutki.blogspot.com/
Amber: http://www.kuchennymidrzwiami.pl/
Ania: http://bajkorada.blogspot.com/
Ania: http://jswm.blogspot.com/
Ania: http://everydayflavours.blogspot.com/
Ania: http://www.krzywakromeczka.blogspot.com/
Anita: http://atinabc.blox.pl/
Anna: http://ankawell.blogspot.com/
Aga: http://wsezonie.blogspot.com/
Basia: http://mozaikazycia.blogspot.com/
Bożenka: http://www.smakowekubki.com/
Dorota: http://dosismakolyki.blogspot.com/
Ela: http://sobotaprzygarzch.blogspot.co.uk/
Ewelina: http://table-table.blogspot.com/
Gatita: http://kulinarneprzygodygatity.blogspot.com/
Jola: http://smakmojegodomu.blox.pl/
Kamila: http://ogrodybabilonu.blogspot.com/
Karolina: http://stokolorowkuchni.blox.pl/
Karolina: http://bochnasaysdelicious.blogspot.com/
Kaś: http://bakeandtaste.blogspot.com/
Łucja: http://fabrykakulinarnychinspiracji.blogspot.com/
Magda: http://konwaliewkuchni.blogspot.com/
Majka: http://kalejdoskopkulinarny.blogspot.com/
Małgosia: http://akacjowyblog.blogspot.com/
Margot: http://kuchniaalicji.blogspot.com/
Marzena: http://zaciszekuchenne.blogspot.com/
Olga: http://waniliowachmurka.com/
Piegusek: http://piegusek1976.blogspot.com/
Sara: http://www.pieczarkamysia.pl/
Renata: http://forksncanvas.blogspot.com/
Wiewióra: http://kuchennewojowanie.blogspot.com/
Wisła: http://zapachchleba.blogspot.com/
dawny_basik
09/10/2013 @ 18:25
Perfekcyjny!!!
Konwalie w kuchni
07/10/2013 @ 12:08
Wzorcowy!
Wygląda jakby był pieczony w piecu chlebowym:)
Kamila
06/10/2013 @ 18:10
Wspaniały! Dziękuję za ten wspólny czas!
siankoo
06/10/2013 @ 17:56
Ja też brałam udział we wspólnym gotowaniu pierwszy raz i bardzo mi się podobało 🙂 Dzięki za wspólne pieczenie 🙂 Pozdrawiam serdecznie 🙂
Kaś
06/10/2013 @ 15:02
wspaniały bochenek!!! miękisz idealny 🙂
dziękuję za wspólne pieczenie!
ps u mnie właśnie się robi bawarska tarta ze śliwkami 🙂
Nemi
06/10/2013 @ 11:47
Domowy – najlepszy:)
Ela J-ak
06/10/2013 @ 10:12
Pyszny. Do następnego pieczenia 🙂
Jswm
06/10/2013 @ 09:33
Pięknie Ci się upiekł!
Karolina
05/10/2013 @ 20:30
skosztowałabym Twojego chleba! wygląda pysznie, mam nadzieję,że jeszcze spotkamy się przy wspólnym weekendowym pieczeniu i dziękuję za to minione:) Pozdrawiam!
ankawell
05/10/2013 @ 18:20
też korciło mnie by jeszcze ziołami wzbogacić smak tego chleba 🙂
Twoje bochenki cudownie wyrosły … aż chce się sięgnąć po kromeczkę
Wiewióra
05/10/2013 @ 18:04
Piękne chleb… cudnie Ci się upiekł! dziękuję za wspólne doświadczenie i do następnego 🙂
kulinarny blog saman
05/10/2013 @ 14:09
Chlebek jak marzenie, pozdrawiam 🙂
Aga
05/10/2013 @ 13:22
Ma modelową skórkę i przepiękny kolor – lubię te chlebowe zachwyty, lubię ten wspólny czas. Do następnego!!!
Pan Deserek :)
05/10/2013 @ 10:23
Chyba ponownie się skuszę i zrobię ten pyszny chlebek 😉
Jolanta Szyndlarewic
05/10/2013 @ 10:02
Piękny miękkisz ma Twój chlebuś:) i jaki wyrośnięty:) Pozdrawiam i dziękuję za wspólne chwile przy piekarniku:)
Waniliowa Chmurka
05/10/2013 @ 07:52
Pięknie się upiekł!
Dziękuje za wspólne pieczenie!:))
Smakowe Kubki
05/10/2013 @ 06:47
Mam nadzieję,że się nie narażę innym piekącym, ale Twój chleb to już mistrzostwo, wystarczy spojrzeć na piekne zdjecia i już się chce piec!
Dziękuje za wspólne pieczenie , pozdrawiam serdecznie
Bożena
05/10/2013 @ 04:34
Ale pięknie wygląda…fajne takie wspólne pieczenie…dużo Was bylo i jest co oglądać..wszystkie chlebki super..
Marzena
04/10/2013 @ 22:20
Pięknie wyszedł Ci chlebek, a raczej chlebki:-) Następnym razem ja z kolei spróbuję z pomidorami:-) Dzięki za wspólne pieczenie:-)
Łucja
04/10/2013 @ 22:14
idealny 🙂 wyrośnięty, rumiany 🙂 dziękuję za wspólne pieczenie!
alucha
04/10/2013 @ 21:53
Dodatek suszonych pomidorów idealny :). Piękne kromeczki 🙂
Pozdrawiam ciepło!
Amber
04/10/2013 @ 21:48
Piękność!
Smakowite zdjęcia podkreślają urodę chelba.
Dziekuję za Twoje pieczenie i wspólny chlebowy czas.
Małgosia
04/10/2013 @ 21:20
Piękny chleb, skórka świetnie wypieczona 🙂 dziękuję za wspólne pieczenie, pozdrawiam Małgosia
pieczarka mySia
04/10/2013 @ 21:00
Wspaniały chlebuś i focaccia:)
dziękuje za wspólne pieczenie i super zabawę.
Do następnego pieczenia 🙂
dosismakolyki
04/10/2013 @ 20:18
piękny
margot
04/10/2013 @ 20:17
wzorcowe , no wzorcowe , jakie piękne dziury
wisla
04/10/2013 @ 20:14
Wyszedł popisowo. Świetne zdjecia! Gratuluję!
Gatita
04/10/2013 @ 20:01
Ależ cudny chlebek 🙂
Dziękuję za wspólne pieczenie !
domowacukierniaewy.b
04/10/2013 @ 19:43
Nie jestem fanką oliwek, ale może w takim pysznym chlebie by mi smakowały? 🙂 Pozdrawiam
kabamaiga
04/10/2013 @ 19:31
Przepiękny chleb. Cudna skórka i piękne wnętrze.
Aciri
04/10/2013 @ 19:31
Po prostu idealny!:)
Malarka
04/10/2013 @ 19:29
Wyszedl ci prześliczny, zdjęcia bardzo piękne. Chcialoby się wyciagnac reke przez monitor , bo az slinka leci 🙂
Ania
04/10/2013 @ 19:26
Swietnie Ci wyszedł… wow…
majka
04/10/2013 @ 19:24
Wow, jestem pod wrazeniem. Piekny Ci wyszedl. I ten miazsz…pycha 🙂
Dziekuje za wspolne pieczenie 🙂
piegusek1976
04/10/2013 @ 19:17
wyszedł wzorcowo!!! dziękuję za wspólnie spędzony czas i do następnego pieczenia chleba:) pozdrawiam