Ptysie z kremem czekoladowo-śliwkowo-rumowym

ptysie z kremem

W zeszłym roku na moim świątecznym stole największą popularnością cieszyły się ptysie z łososiowym musem. W tym roku postanowiłam na Święta również przygotować jakieś niestandardowe ptysie z kremem. Zaczęłam troszkę kombinować i z tych kombinacji wyszedł mi pyszny krem czekoladowo-śliwkowo-rumowy. Również ptysie przygotowałam w innej -niż klasyczna- wersji używając zamiast masła zdrowszego oleju rzepakowego. Olej rzepakowy jest naturalnym źródłem kwasów omega-3 i  dlatego oprócz wykorzystywania go do smażenia, pieczenia, dresingów staram się również podmieniać masło czy olej w klasycznych przepisach, jak te właśnie ptysie czy na przykład Focaccia na oleju rzepakowym lub Murzynek z malinami na oleju. Zapraszam na ptysie z kremem dla dorosłych… ;)!

Ptysie z kremem czekoladowo-śliwkowo-rumowym

Składniki (na ok. 20 szt.):

  • 1 szklanka mąki
  • 1 szklanka wody
  • 1/4 szklanki oleju
  • szczypta soli
  • 3 jajka

Krem:

  • 200 g suszonych śliwek
  • ok 200 ml wody
  • 1 łyżka przyprawy do piernika
  • 2 łyżki cukru muscovado
  • 200 ml rumu
  • 100 g gorzkiej czekolady
  • 300 ml śmietany 30-36%
  • cukier puder

1. Wodę z olejem zagotowujemy i dodajemy mąkę szybko rozcierając masę, żeby nie było grudek. W czasie rozcierania najlepiej zdjąć rondelek z palnika a jak mamy już gładką masę jeszcze na chwilę postawić garnek na palnik i chwilkę mieszać. Odstawić do przestudzenia. Do przestudzonej masy dodać po trochu – roztrzepane widelcem – jajka i dobrze zmiksować. Na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia wyciskać ptysie. Wstawić do nagrzanego do 220 stopni piekarnika na 20 minut a następnie zmniejszyć temperaturę do 180 stopni i piec jeszcze minimum 10 minut. Studzić na kratce.

ptysie z kremem - przygotowanie ptysie z kremem - przygotowanie ptysie z kremem - przygotowanie ptysie z kremem - przygotowanie

2. Śliwki przełożyć do rondelka i zalać wodą. Dodać przyprawę i cukier. Gotować na małym ogniu aż śliwki się rozgotują. Masa powinna być gęsta i trzeba uważać, żeby się nie przypaliła. Zestawić masę z ognia i zmiksować. Do wystudzonej masy dodać rum i wymieszać.

ptysie z kremem - przygotowanie ptysie z kremem - przygotowanie

3. Czekoladę rozpuścić w kąpieli wodnej i połączyć z masą śliwkową. Śmietanę ubić na sztywno i delikatnie połączyć z przestudzoną masą czekoladowo-śliwkową. Napełnić ptysie i posypać cukrem pudrem.

ptysie z kremem - przygotowanie ptysie z kremem - przygotowanie ptysie z kremem - przygotowanie

4. Napełniamy ptysie i posypujemy cukrem pudrem.

Smacznego 🙂

ptysie z kremem

ptysie z kremem