Pulpeciki z indyka z fetą i oliwkami
Dzisiaj proponuję kotleciki z indyka w klimacie śródziemnomorskim. Mimo, że powstały one w wyniku robienia porządków w lodówce to całkowicie podbiły moje serce. Połączenie mięsa z fetą, oliwkami i ziołami prowansalskimi w sosie z pomidorów z dodatkiem czosnku i bazylii to idealna propozycja na lekki obiad. Zapraszam Was na pulpeciki z indyka z fetą i oliwkami. 🙂
Pulpeciki z indyka z fetą i oliwkami
Składniki:
- 500 g mięsa mielonego z indyka
- 150-200 g fety, rozdrobnionej
- około 35 oliwek czarnych, pokrojonych
- 2 ząbki czosnku, przeciśniętego przez praskę
- 1 jajko
- po pół łyżeczki: soli, pieprzu i papryki
- 1 łyżeczka ziół prowansalskich
- natka pietruszki, pokrojona
- mąka, olej rzepakowy do smażenia
Sos:
- 1 cebula
- 3 ząbki czosnku
- 2 puszki pomidorów
- garść świeżych listków bazylii
- sól, pieprz
- olej rzepakowy
1. Wszystkie składniki na pulpeciki umieścić w misce a następnie dobrze wymieszać. Formować małe pulpeciki, które należy obtoczyć w mące. Smażyć na rozgrzanym oleju na złoty kolor.
2. Cebulę obrać i drobno posiekać. Czosnek obrać i pokroić w plasterki. Na odrobinie rozgrzanego (ale nie gorącego) oleju podsmażyć cebulę i czosnek uważając, żeby nie spalić czosnku. Doprawić pieprzem. Dodać pomidory z puszki, posiekaną bazylię i doprawić solą. Gotować sos około 30 minut, dodać pulpety i gotować kolejne 10 minut lub dłużej jeśli chcemy gęstszy sos.
Smacznego 🙂
Kate
06/04/2016 @ 18:04
Dzień dobry 🙂
Czy pulpety można piec w piekarniku? Zeby obejść mąkę i smażenie ?
Sylwia
16/12/2013 @ 14:30
PULPECIKI SUPER.
Dorota
17/12/2013 @ 20:06
Bardzo się cieszę, że smakowały…:)! Polecam również te ze szpinakiem… Pozdrawiam :)!
Feta, czy Fe - Ta ?
25/08/2013 @ 12:23
Niezłe !
noemi
22/08/2013 @ 13:55
BRAWO BRAWO!! Właśnie zrobiłam te pulpeciki i co?? REWELACJA!!!! Do tego sos ze świeżych pomidorów… Na pewno zajrzę tu nie raz. Pozdrawiam gorąco.
Ps. Ja także bardzo lubię gotować ze swoim mężem:)
Dorota
22/08/2013 @ 16:39
Bardzo się cieszę, że smakowały :)! Polecam też te z ciecierzycą i szpinakiem….zawsze coś innego ;)! Zapraszam serdecznie i bardzo dziękuję za komentarz :)! Pozdrawiam :)!
Samantha
12/08/2013 @ 16:08
Oczywiście, że się skuszę na tak pyszny obiad, tym bardziej, że to zdecydowanie moje smaki ! Przepysznie i pięknie podane 🙂
Ola in the kitchen
10/08/2013 @ 22:03
Ale one muszą rewelacyjnie smakować. Idealne połączenie składników! 😀
Ania
09/08/2013 @ 20:40
świetne te pulpeciki, taka urozmaicona wersja o fetę i oliwki:)
Kaś
09/08/2013 @ 19:54
pulpeciki chyba jeszcze nigdy nie wyglądały tak apetycznie 🙂
Dorota
10/08/2013 @ 19:20
Dziękuję Kasiu :)!
Łasuch w kuchni
08/08/2013 @ 18:57
Zgłodniałam, choć przy tych upałach to cud 🙂 To znak, że pulpeciki wyglądają cudnie a ja mam na nie wielką ochotę 🙂
Dorota
10/08/2013 @ 19:21
Zapraszam…:)!
KulinarnaJa
08/08/2013 @ 16:12
Wyglądają tak smacznie, że aż ślinka cieknie! Piękne zdjęcia!
Dorota
10/08/2013 @ 19:22
Dziękuję i pozdrawiam :)!
Kokilka
07/08/2013 @ 21:06
mniam! przepis wart wypróbowania
Dorota
10/08/2013 @ 19:23
Polecam :)!
domowacukierniaewy.b
07/08/2013 @ 19:41
Wow, istne cudeńka powstały Ci przy opróżnianiu lodówki 🙂
Nemi
07/08/2013 @ 10:53
Zgłodniałam!
Natalia - Poezja Sma
06/08/2013 @ 22:48
Idealne smaki, zapisuję do wypróbowania 🙂