Pulpeciki z indyka z fetą i oliwkami

Pulpeciki z indyka

Dzisiaj proponuję kotleciki z indyka w klimacie śródziemnomorskim. Mimo, że powstały one w wyniku robienia porządków w lodówce to całkowicie podbiły moje serce. Połączenie mięsa z fetą, oliwkami i ziołami prowansalskimi w sosie z pomidorów z dodatkiem czosnku i bazylii to idealna propozycja na lekki obiad. Zapraszam Was na pulpeciki z indyka z fetą i oliwkami. 🙂

 

Pulpeciki z indyka z fetą i oliwkami

Składniki:

  • 500 g mięsa mielonego z indyka
  • 150-200 g fety, rozdrobnionej
  • około 35 oliwek czarnych, pokrojonych
  • 2 ząbki czosnku, przeciśniętego przez praskę
  • 1 jajko
  • po pół łyżeczki: soli, pieprzu i papryki
  • 1 łyżeczka ziół prowansalskich
  • natka pietruszki, pokrojona
  • mąka, olej rzepakowy do smażenia

Sos:

  • 1 cebula
  • 3 ząbki czosnku
  • 2 puszki pomidorów
  • garść świeżych listków bazylii
  • sól, pieprz
  • olej rzepakowy

 

1. Wszystkie składniki na pulpeciki umieścić w misce a następnie dobrze wymieszać. Formować małe pulpeciki, które należy obtoczyć w mące. Smażyć na rozgrzanym oleju na złoty kolor.

Pulpety z indyka Pulpety z indyka Pulpety z indyka Pulpety z indyka

2. Cebulę obrać i drobno posiekać. Czosnek obrać i pokroić w plasterki. Na odrobinie rozgrzanego (ale nie gorącego) oleju podsmażyć cebulę i czosnek uważając, żeby nie spalić czosnku. Doprawić pieprzem. Dodać pomidory z puszki, posiekaną bazylię i doprawić solą. Gotować sos około 30 minut, dodać pulpety i gotować kolejne 10 minut lub dłużej jeśli chcemy gęstszy sos.

Pulpety z indyka Pulpety z indyka Pulpety z indyka Pulpety z indyka

Smacznego 🙂

Pulpeciki z indyka