Rolada bezowa z kremem cytrynowo-śmietankowym
Jak zobaczyłam zdjęcie tego ciasta w książce C.Bretherton “Baking”, to od razu się zakochałam! 🙂 Bo czyż można przejść obojętnie obok bezowej rolady ze śmietankowo-cytrynowym kremem? Ja nie mogłam… Musiałam od razu spróbować… A oto rezultat.
Rolada bezowa – składniki:
- 5 białek (o temperaturze pokojowej)
- 225 g drobnego cukru
- 1/2 łyżeczki białego octu winnego
- 1 łyżeczka mąki kukurydzianej (lub ziemniaczanej)
- 1/2 łyżeczki esencji waniliowej
Na krem:
- 250 ml śmietany 30-36%
- cukier puder
- ok. 5 łyżek kremu cytrynowego (tzw. lemon curd – przepis poniżej)
Etap 1:
Przygotować lemon curd:
- 90 ml wyciśniętego soku z cytryny
- pół łyżeczki otartej skórki cytrynowej
- 90 g cukru
- 1-2 jajka
- 60 g masła
Wszystko razem wymieszać i gotować na wolnym ogniu kilka minut aż zgęstnieje. Bardzo uważać, bo tak jak budyń lubi przywierać od dołu. Wystudzić. Uwaga: kremu wyjdzie więcej niż potrzebne nam 5 łyżek.
Etap 2:
Białka ubijam chwilę mikserem na najwyższych obrotach, po chwili zmniejszam na minimalną prędkość i powoli, porcjami dodaję cukier. Na koniec ubijania dodaję ocet, mąkę i esencję waniliową.
Dużą blachę 25×35 cm wykładam papierem do pieczenia i równomiernie rozsmarowuję ubite białka.
Piekę w temperaturze 180 stopni ok. 15-20 min.
Po wyjęciu i ostudzeniu roladę wykładam upieczoną górą w dół aby mniej chrupki spód był na wierzchu na przygotowany kawałek papieru do pieczenia, który posypuję cukrem pudrem.
Ubijam śmietanę i na koniec dodaję do niej 4 łyżki wystudzonego kremu cytrynowego.
Masę wykładam na roladę. Rozsmarowuję równomiernie, wzdłuż brzegu rozsmarowuję pozostałą łyżkę kremu cytrynowego, a następnie roluję dłuższy bok pomagając sobie papierem na który wyłożyłam roladę.
Przekładam na talerz i schładzam w lodówce.
Pycha! 🙂
Meringue roll « Delicious cooking
28/10/2012 @ 22:25
[…] & Full recipe: ugotujmyto.pl. Sunday, October 28th, 2012 at 3:51 pm Photos Feed Comments Previous […]
Agnieszka
21/09/2012 @ 16:07
Jesteś mistrzynią , Dorotko. Rolada wyśmienita ! Polecam przepis każdemu.
Jednym słowem PYCHOTA !!!!!!
Dorota
21/09/2012 @ 18:06
Bardzo dziękuję :)! Pozdrawiam!
Sonia
14/09/2012 @ 22:07
Rolada przepyszna ……tylko mam wątpliwości , czy z racji użytych składników , nie za bardzo tucząca 🙁
A zatem czy można użyć do niej mniej zapychacza żył , mianowicie CUKRU i lżejszej śmietany – np 10% kremówki ?.
Dorota
18/09/2012 @ 17:14
Można spróbować ;)! Ale osobiście wolę zjeść mniejszą porcję czegoś dobrego niż na siłę zmnieniać sprawdzone przepisy…Przy zbalansowanej diecie mały, słodki kawałeczek takiej rolady raczej nie zaszkodzi :)! Czekam jednak na "lżejszą" wersję tego przepisu. Pozdrawiam!
Kasia
13/09/2012 @ 18:53
Naprawdę wygląda apetycznie,jak Ty umiesz przyciągnąć wzrok;)wygląda bardzo smakowicie.
Dorota
13/09/2012 @ 20:43
Bardzo się staram :)! Pozdrawiam!
gin
13/09/2012 @ 17:37
Aż ślinka cieknie. Wcale się nie dziwię, że nie mogłaś się oprzeć, bo ja czuję, jak mnie do kuchni teraz ciągnie 😉
Dorota
13/09/2012 @ 18:34
Mnie też… bo rolada znikła w expresowym tempie ;)! Pozdrawiam!
Kasia
12/09/2012 @ 21:54
aaa lemon curd – chyba oszaleję jak to zjem – musi być pycha! 😉
Dorota
13/09/2012 @ 18:33
Tak, lemon curd w tym połączeniu… zwala z nóg :)! Pozdrawiam!
Kaś
12/09/2012 @ 19:45
ja z kolei zakochałam się w Twojej 😉 przepysznie wygląda
Dorota
13/09/2012 @ 18:31
I smakuje niebiańsko :)! Pozdrawiam!
Samantha
12/09/2012 @ 16:06
Piękna ! Też bym nie przeszła obojętnie ! Cudowne i przepyszne smaki !!! Wygląda bajecznie 🙂 Pozdrawiam ! 🙂
Dorota
12/09/2012 @ 19:40
Bardzo Ci dziękuję Samantho :)! Pozdrawiam!
Ola in the kitchen
12/09/2012 @ 10:47
Wygląda świetnie! :]
Dorota
12/09/2012 @ 19:39
I świetnie smakuje :)! Pozdrawiam!
Ola
12/09/2012 @ 09:54
bezy… mmm! skusiłabym się 😉
Dorota
12/09/2012 @ 19:39
Zapraszam :)! Pozdrawiam!
GrowingUp
12/09/2012 @ 06:40
Uwielbiam bezy;)
Dorota
12/09/2012 @ 19:38
Witamy w klubie :)! Pozdrawiam!