Rolada bezowa z kremem cytrynowo-śmietankowym

Rolada bezowa z kremem śmietankowo-cytrynowym

 

Jak zobaczyłam zdjęcie tego ciasta w książce C.Bretherton “Baking”, to od razu się zakochałam! 🙂 Bo czyż można przejść obojętnie obok bezowej rolady ze śmietankowo-cytrynowym kremem? Ja nie mogłam… Musiałam od razu spróbować… A oto rezultat.

Rolada bezowa – składniki:

  • 5 białek (o temperaturze pokojowej)
  • 225 g drobnego cukru
  • 1/2 łyżeczki białego octu winnego
  • 1 łyżeczka mąki kukurydzianej (lub ziemniaczanej)
  • 1/2 łyżeczki esencji waniliowej

Na krem:

  • 250 ml śmietany 30-36%
  • cukier puder
  • ok. 5 łyżek kremu cytrynowego (tzw. lemon curd – przepis poniżej)

 

Etap 1:

Przygotować lemon curd:

  • 90 ml wyciśniętego soku z cytryny
  • pół łyżeczki otartej skórki cytrynowej
  • 90 g cukru
  • 1-2 jajka
  • 60 g masła

Rolada cytrynowo-bezowa

Rolada cytrynowo-bezowa

Wszystko razem wymieszać i gotować na wolnym ogniu kilka minut aż zgęstnieje. Bardzo uważać, bo tak jak budyń lubi przywierać od dołu. Wystudzić. Uwaga: kremu wyjdzie więcej niż potrzebne nam 5 łyżek.

 

Etap 2:

Białka ubijam chwilę mikserem na najwyższych obrotach, po chwili zmniejszam na minimalną prędkość i powoli, porcjami dodaję cukier. Na koniec ubijania dodaję ocet, mąkę i esencję waniliową.

Rolada cytrynowo-bezowa

Dużą blachę 25×35 cm wykładam papierem do pieczenia i równomiernie rozsmarowuję ubite białka.

Rolada cytrynowo-bezowa

Piekę w temperaturze 180 stopni ok. 15-20 min.

Rolada cytrynowo-bezowa

Po wyjęciu i ostudzeniu roladę wykładam upieczoną górą w dół aby mniej chrupki spód był na wierzchu na przygotowany kawałek papieru do pieczenia, który posypuję cukrem pudrem.

Rolada cytrynowo-bezowa

Ubijam śmietanę i na koniec dodaję do niej 4 łyżki wystudzonego kremu cytrynowego.

Rolada cytrynowo-bezowa

Masę wykładam na roladę. Rozsmarowuję równomiernie, wzdłuż brzegu rozsmarowuję pozostałą łyżkę kremu cytrynowego, a następnie roluję dłuższy bok pomagając sobie papierem na który wyłożyłam roladę.

Rolada cytrynowo-bezowa

Przekładam na talerz i schładzam w lodówce.

Rolada bezowa z kremem śmietankowo-cytrynowym

Rolada bezowa z kremem śmietankowo-cytrynowym

 

Pycha! 🙂