Kurczak ze szpinakiem
Gdyby w przeszłości ktoś mi powiedział, że będę tak często wykorzystywała szpinak w mojej kuchni to uśmiałabym się… ale człowiek dojrzewa, korzysta z bogactwa doświadczeń życiowych i podejmuje właściwe decyzje… kulinarne 😉 Oto kurczak ze szpinakiem – zapraszam serdecznie na pyszne roladki kurczakowo-szpinakowe.
Kurczak ze szpinakiem – składniki:
- 2 piersi z kurczaka
- ok. 100 g szpinaku
- ok. 40 g serka kremowego
- 2-3 ząbki czosnku
- 1 jajko
- sól, pieprz, bułka tarta, oliwa do smażenia
Pierś myję, osuszam i nie do końca rozcinam na pół tak aby pierś się “otworzyła”.
Doprawiam solą i pieprzem. Korzystam ze świeżego szpinaku więc go najpierw opłukuję i odcinam łodyżki (mrożony wystarczyć rozmrozić). Na patelni na odrobinie oliwy podsmażam wciśnięty czosnek po chwili dorzucam szpinak i chwilę mieszam aż szpinak straci sprężystość. Jak szpinak trochę przestygnie doprawiam solą, pieprzem i dodaję serek. Wszystko mieszam.
Na kurczaka wykładam masę szpinakową i formuję roladkę.
Roladkę obtaczam w jajku a następnie w bułce tartej i wkładam do naczynia żaroodpornego wysmarowanego oliwą i piekę w nagrzanym piekarniku aż się zarumieni…
Smacznego 🙂
Kasia
15/09/2012 @ 15:07
Muszę przyznać że bardzo ciekawy i prosty sposób na dobry obiad,już samo patrzenie na zdjęcia robi wrażenie a zjedzenie będzie po prostu czystą przyjemnością;)))
mariola1975
02/08/2012 @ 15:22
To moje ulubione,są po prostu świetne… ,często kupuję w Lidl szpinak z śmietaną i zawijam go nawet w naleśniki.
Samantha
02/08/2012 @ 14:10
Znakomite pyszności, Twoje wyglądają znakomicie, moje za chwile się pojawią na blogu !
Dorota
02/08/2012 @ 15:16
Dziękuję :)! I czekam na Twoje!