Sałatka z kaszy jęczmiennej

Salatka z kaszy jeczmiennej

Z obiadu został mi woreczek kaszy jęczmiennej i postanowiłam go zamienić w sałatkę. Zawsze staram się jakoś przerobić to czego akurat za dużo ugotowałam a sałatki są zawsze najprostszym rozwiązaniem. Jeśli zostanie Wam za dużo ziemniaków można przygotować np. Sałatkę ziemniaczaną z kurczakiem czy sałatkę wiosenną…  Jeśli za dużo makaronu to można zrobić sałatkę z brokułami czy prostą sałatkę z pomidorami i serem, albo tez sałatkę z ogórkiem i koperkiem. Jeśli zaś zostanie Wam kasza gryczana to polecam sałatkę z tuńczykiem i kaszą gryczaną lub sałatkę z kaszą i dynią.

Sałatka z kaszy jęczmiennej

Składniki:

  • woreczek kaszy jęczmiennej
  • 2 garście świeżego szpinaku
  • puszka ciecierzycy około 400g
  • połowa czerwonej cebuli
  • 8 pomidorków koktajlowych
  • około 150g serka pleśniowego
  • szczypiorek
  • sól, pieprz

1. Kaszę ugotować do miękkości, przelać zimną wodą i odcedzić.

2. Szpinak, pomidorki i szczypiorek opłukać. Pomidorki pokroić na połówki. Szczypiorek posiekać.

3. Ciecierzycę odsączyć. Cebulę obrać i pokroić. Ser rozdrobnić.

4. Wszystkie składniki wymieszać. Doprawić solą i pieprzem. Można polać ulubionym olejem smakowym.

Smacznego 🙂

Salatka z kaszy jeczmiennej