Sałatka śledziowa po sułtańsku

Sałatka śledziowa z rodzynkami i cebulą

Połowa listopada więc zaczęło się przedświąteczne odkurzanie przepisów sprawdzonych i poszukiwanie nowych… Oczywiście jednym z obowiązkowych składników na świątecznym stole są śledzie, które można podawać na mnóstwo sposobów. Mam kilka swoich ulubionych przepisów, a jednym z nich jest sałatka śledziowa po sułtańsku, którą robię od kilku lat. Na początku wydawało mi się, że takie połączenie nie będzie mi smakować ale, że przepis dostałam od swojej Cioci więc stwierdziłam, że spokojnie mogę zaryzykować i… nie zawiodłam się… Takie połączenie śledzi ze słodkimi rodzynkami i smażoną cebulą z kwaskowatym koncentratem sprawdza się idealnie!

Sułtańska sałatka śledziowa – składniki:

  • 400g śledzi (matjasów)
  • 200 g rodzynek
  • 2-3 cebule
  • 300g koncentratu pomidorowego
  • sól, pieprz, oliwa do smażenia, sok z cytryny (opcjonalnie)

 

Śledzie namoczyć, odlać i pokroić na kawałki. Rodzynki zalewam wrzącą wodą i odstawiam na ok. 20 min. i po tym czasie odsączam na sitku. Cebulę obieram i kroję na talarki. Wrzucam na patelnię i duszę na oliwie aż będzie miękka, doprawiam solą i pieprzem po czym dodaję koncentrat i całość chwilę smażę. Odstawiam do ostygnięcia.

Sałatka śledziowa z rodzynkami i cebulą

Sałatka śledziowa z rodzynkami i cebulą

Sałatka śledziowa z rodzynkami i cebulą

Sałatka śledziowa z rodzynkami i cebulą

Sałatka śledziowa z rodzynkami i cebulą

Na pokrojone śledzie (można skropić sokiem z cytryny) układam wystudzoną cebulę a na to zimne rodzynki. Można składniki wyłożyć w mniejszej salaterce i zrobić kilka warstw. Najlepiej smakuje następnego dnia…

Sałatka śledziowa z rodzynkami i cebulą

Sałatka śledziowa z rodzynkami i cebulą

Smacznego 🙂