Sałatka świąteczna jajeczno-pieczarkowa

Salatka swiateczna

Sałatka świąteczna jajeczno-pieczarkowa jest przygotowywana w moim domu od lat. Bardzo wpisuje się w klimat Świąt Wielkanocnych dzięki jajkom, które są jednym z dwóch głównych składników sałatki. Podsmażane na maśle pieczarki, chrupiące korniszony i pachnąca natka pietruszki to składniki idealne łączące się z jajkami. To już ostatni przepis przed Świętami i kilkudniową przerwą…. dlatego

Chciałabym Wszystkim Czytelnikom bloga, a także zaprzyjaźnionym Blogerkom i Blogerom życzyć Zdrowych i Spokojnych Świąt Wielkanocnych spędzanych w spokojnej rodzinnej atmosferze!

Pozdrawiamy
Dorota i Marek

Sałatka świąteczna jajeczno-pieczarkowa

Składniki:

  • 0,5 kg pieczarek
  • 7-8 jajek
  • puszka groszku
  • kilka korniszonów
  • pęczek natki pietruszki
  • kilka łyżek majonezu
  • 2-3 łyżki masła do smażenia
  • sól, pieprz

1. Oczyszczone pieczarki pokroić w plasterki i podsmażyć na maśle na złoty kolor. Odsączyć i ostudzić.

2. Jajka ugotować na twardo, ostudzić i pokroić w kostkę.

3. Natkę opłukać i drobno posiekać.

4. Do ostudzonych pieczarek dodać pokrojone jajka, pokrojone w kostkę korniszony, posiekaną natkę i odsączony groszek.

Przygotowanie salatki swiatecznej

Dodać majonez i doprawić solą i pieprzem. Wstawić do lodówki na kilka godzin.

Smacznego 🙂

Salatka swiateczna