Sałatka z arbuzem i fetą

Salatka z arbuzem i feta

Uwielbiam wszystkie sałatki. Te tradycyjne i te nowoczesne… te wegetariańskie i te z dodatkiem wędlin… te z ziemniakami, te z makaronem i te z ryżem, te z tuńczykiem i te z kurczakiem, te na ciepło i te na zimno… wszystkie:) Tyle jest kombinacji do wypróbowania…:) Oprócz tego, że sama wymyślam sobie kombinacje smakowe to również szukam ciekawych propozycji u innych blogerów. Dzisiejsza sałatka z arbuzem i fetą, znaleziona u Natalii na http://www.poezja-smaku.pl/salatka-z-arbuzem-i-feta/ tak mnie zaciekawiła, że od razu ją przygotowałam. Zgadzam się zupełnie, że ta sałatka z arbuzem i fetą jest idealnym daniem na ciepłe dni… lekka dzięki arbuzowi, zaspokajająca głód dzięki fecie, odświeżająca dzięki limonce, mięcie i pietruszce… No po prostu pyszna!

Sałatka z arbuzem i fetą

Składniki:

  • 1,5 kg słodkiego, twardego arbuza
  • sok z 2−3 limonek
  • 250 g sera feta
  • 1 mała czerwona cebula
  • mały pęczek natki pietruszki
  • mały pęczek świeżej mięty
  • 3−4 łyżki oliwy z oliwek
  • 100 g drylowanych czarnych oliwek
  • świeżo mielony pieprz

 

1. Cebulę obrać i pokroić w cienkie półplasterki a następnie zalać sokiem z limonek i odstawić.

2. Arbuza kroimy w trójkątne kształty -usuwając pestki. Fetę kroimy w podobne kształty i razem z arbuzem przekładamy do dużej miski. Dodajemy oliwki, posiekaną pietruszkę i miętę oraz cebulę z sokiem. Polewamy oliwą i posypujemy lekko pieprzem. Delikatnie mieszamy.

Smacznego 🙂

Salatka z arbuzem i feta