Sałatka z dynią pieczoną i kaszą gryczaną
Nie mogłam się powstrzymać, żeby jej nie przygotować…. Naprawdę… Wymyśliłam sobie taką sałatkę z pieczoną dynią i za nic nie chciała mi wyjść z głowy ;)! Oczywiście moja lista potraw z dyni do przygotowania jest dłuuuuga, ale kolejność potraw zmienia się na niej w zależności od potrzeb. Tak jak w tym przypadku. Ponieważ akurat do obiadu gotowałam kaszę gryczaną więc dorzuciłam jej od razu razu wiecej… Dynia jakaś zawsze się u mnie znajdzie … I jakoś tak – zupełnie niechcący – wyszła mi akurat ta sałatka 😉 Szybciutko też zniknęła z talerzy…:) Zapraszam, oto pyszna sałatka z dynią pieczoną i kaszą gryczaną :)!
Sałatka z dynią pieczoną i kaszą gryczaną
Składniki: (4-6 osób)
- około 1 kg dyni (u mnie piżmowej czyli butternut)
- 2 czerwone cebule
- 1 papryka
- główka czosnku
- 2 woreczki kaszy gryczanej
- 200 g fety
- kilka koktajlowych pomidorków – opcjonalne
- sól, pieprz, tymianek, rozmaryn
- olej rzepakowy
Sos:
- 2 łyżki oleju sezamowego
- 2 łyżki miodu
- 4 łyżki octu balsamicznego
1. Kaszę ugotować i ostudzić.
2. Dynię obrać i pokroić na mniejsze kawałki. Cebulę obrać i pokroić na ćwiartki. Paprykę przekroić na pół. Z główki czosnku ściąć górę. Wszystko wyłożyć na blachę i skropić olejem rzepakowym. Lekko posolić, posypać tymiankiem i odrobinę rozmarynem (u mnie 2 gałązki świeżego). Wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 stopni i piec aż warzywa będą miękkie. U mnie wszystkie upiekły się w jednym czasie, ale jeśli wykorzystujemy inny rodzaj dyni to najlepiej sprawdzać i wyjmować z piekarnika już upieczone warzywa a zostawiać te, które jeszcze muszą się dopiec. Po upieczeniu dobrze jest z papryki ściągnąć skórkę.
3. Upieczone warzywa -bez czosnku- połączyć z ugotowaną kaszą gryczaną i pokruszoną fetą. Dodać pomidorki. Polać ulubionym sosem. U mnie mieszanka oleju sezamowego, miodu i octu balsamicznego.
Smacznego 🙂
Sałatka z tuńczykiem i kaszą gryczaną - UgotujmyTo.pl
03/01/2014 @ 00:05
[…] zresztą bardzo lubię, dokładam jej więcej a później wykorzystuję do różnych sałatek np. https://ugotujmyto.pl/salatka-z-dynia-pieczona-kasza-gryczana/ Tym razem połączyłam kaszę z czerwoną fasolą i tuńczykiem. Chciałam dodać ogórki […]
Agnieszka
17/11/2013 @ 21:06
Tak przepiękne podane dania powodują , że natychmiast jestem głodna:)
Ola in the kitchen
07/11/2013 @ 21:49
Pomysł na wykorzystanie dyni świetny 😀
Ania
07/11/2013 @ 18:04
takie jesienny klimat na talerzu, nawet kolorystyczny:)
Dorota
07/11/2013 @ 14:53
Prosto i pysznie 🙂
zjedz_mnie
07/11/2013 @ 12:12
Ja poproszę porcję na wynos, a co:)
Dorota
07/11/2013 @ 14:56
Nie ma sprawy :)!
pieczarka mysia
07/11/2013 @ 07:46
Sałatka pierwsza klasa 🙂 wygląda mega pysznie!
Kulinarna Fuzja
06/11/2013 @ 23:26
Po pierwsze, to zakochałam się w tym widelcu (dziwna chyba jestem, co;p?), a po drugie zadurzyłam się w tej sałatce. Muszę jutro zrobić podobne cudo :)!
Dorota
07/11/2013 @ 14:56
Też mi się podoba..;) A sałatka na pewno będzie smakować ..:)!
Kokilka
06/11/2013 @ 22:53
u mnie w kuchni też dynia pełną parą, non stop
skoraq cooks
06/11/2013 @ 22:18
Uwielbiam tego rodzaju sałatki. Zajadam je z wielkim smakiem w różnych konfiguracjach kasz i warzyw:-)
wedelka
06/11/2013 @ 22:03
Ależ kolory 🙂 Pięknie się prezentuje ta sałatka 🙂
Upiecz coś zdrowsze
06/11/2013 @ 21:01
jaka apetyczna! 🙂
basinepichcenie
06/11/2013 @ 19:53
Ideanie przepis nadałby się do mojej akcji na mikserze kulinarnym 🙂
Pięknie się prezentuje ta sałatka… i na pewno jeszcze lepiej smakuje
kulinarny blog saman
06/11/2013 @ 18:49
Piękne jesienne kolory a smakuje na pewno rewelacyjnie 🙂
Kulinarny Zenit
06/11/2013 @ 16:15
Ale sałatka… pięknie wygląda i ma wyśmienite składniki 🙂 Pycha!
domowacukierniaewy.b
06/11/2013 @ 15:06
Masz rację – taka sałatka musi dobrze smakować 🙂 Bardzo podoba mi się ten przepis.