Sałatka z dynią pieczoną i kaszą gryczaną

salatka z dynia

Nie mogłam się powstrzymać, żeby jej nie przygotować…. Naprawdę… Wymyśliłam sobie taką sałatkę z pieczoną dynią i za nic nie chciała mi wyjść z głowy ;)! Oczywiście moja lista potraw z dyni do przygotowania jest dłuuuuga, ale kolejność potraw zmienia się na niej w zależności od potrzeb. Tak jak w tym przypadku. Ponieważ akurat do obiadu gotowałam kaszę gryczaną więc dorzuciłam jej od razu razu wiecej… Dynia jakaś zawsze się u mnie znajdzie … I jakoś tak – zupełnie niechcący – wyszła mi akurat ta sałatka 😉 Szybciutko też zniknęła z talerzy…:) Zapraszam, oto pyszna sałatka z dynią pieczoną i kaszą gryczaną :)!

Sałatka z dynią pieczoną i kaszą gryczaną

Składniki: (4-6 osób)

  • około 1 kg dyni (u mnie piżmowej czyli butternut)
  • 2 czerwone cebule
  • 1 papryka
  • główka czosnku
  • 2 woreczki kaszy gryczanej
  • 200 g fety
  • kilka koktajlowych pomidorków – opcjonalne
  • sól, pieprz, tymianek, rozmaryn
  • olej rzepakowy

Sos:

  • 2 łyżki oleju sezamowego
  • 2 łyżki miodu
  • 4 łyżki octu balsamicznego

1. Kaszę ugotować i ostudzić.

2. Dynię obrać i pokroić na mniejsze kawałki. Cebulę obrać i pokroić na ćwiartki. Paprykę przekroić na pół. Z główki czosnku ściąć górę. Wszystko wyłożyć na blachę i skropić olejem rzepakowym. Lekko posolić, posypać tymiankiem i odrobinę rozmarynem (u mnie 2 gałązki świeżego). Wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 stopni i piec aż warzywa będą miękkie. U mnie wszystkie upiekły się w jednym czasie, ale jeśli wykorzystujemy inny rodzaj dyni to najlepiej sprawdzać i wyjmować z piekarnika już upieczone warzywa a zostawiać te, które jeszcze muszą się dopiec. Po upieczeniu dobrze jest z papryki ściągnąć skórkę.

salatka z dynia salatka z dynia salatka z dynia

3. Upieczone warzywa -bez czosnku- połączyć z ugotowaną kaszą gryczaną i pokruszoną fetą. Dodać pomidorki. Polać ulubionym sosem. U mnie mieszanka oleju sezamowego, miodu i octu balsamicznego.

Smacznego 🙂

salatka z dynia