Sałatka z selerem naciowym

Salatka z selerem naciowym

Wreszcie za oknem nieśmiało przebijają się promyki słońca i podobno ma być jutro iście letni dzień… No cóż, pożyjemy, zobaczymy ;) Jak wszyscy potrzebuję słońca, bo już brakuje mi energii, czerwona kontrolka miga ;)! Mam nadzieję, że zima poszła sobie na dobre, bo drzewa i krzewy – mimo braku słońca – już zareagowały na podwyższenie temperatur i szkoda by było, żeby pomarzły.

Moja dzisiejsza propozycja to sałatka z selera naciowego z orzechami, rodzynkami i żółtym serem. O właściwościach zdrowotnych selera można poczytać tutaj (poradnikzdrowie.pl), a ja tylko pozwolę sobie zacytować mały fragmencik, że seler naciowy „Połączony, w równych proporcjach, z sokiem z jabłek daje napój, bez którego żadna gwiazda Hollywood nie rozpoczyna dnia. Szklanka eliksiru, wypita na czczo, oczyszcza organizm, likwiduje obrzęki, nawilża skórę, wzmacnia włosy i nadaje aksamitną gładkość cerze. Dzięki przeciwutleniaczom, czyli witaminom C i E, chroni skórę i cały organizm przed wolnymi rodnikami, a tym samym przed nowotworami. Zawiera też witaminy z grupy B.”

Sałatka jest bardzo chrupiąca (seler i orzechy), i można ją sobie dowolnie modyfikować aby ją dopasować do indywidualnych upodobań. Serdecznie zapraszam.

Salatka z selerem naciowym

Sałatka z selerem naciowym – składniki:

  • około 6 łodyg selera
  • 1 jabłko
  • kilka plasterków sera żółtego
  • garść rodzynek
  • garść orzechów
  • natka pietruszki – opcjonalnie
  • 3 łyżki majonezu
  • 3 łyżki jogurtu naturalnego
  • szczypta soli

1. Selera opłukać, osuszyć i pokroić na cienkie plasterki. Jabłko umyć, obrać i pokroić w kostkę. Ser żółty pokroić w kostkę. Orzechy posiekać na mniejsze kawałki. Rodzynki zalać gorącą wodą i odstawić na około 10 minut po czym odcedzić. Natkę opłukać i posiekać.

Salatka z selerem naciowym Salatka z selerem naciowym Salatka z selerem naciowym Salatka z selerem naciowym

 

2. Wszystkie składniki połączyć dodając majonez, jogurt i szczyptę soli.

Smacznego :)

Salatka z selerem naciowym

Zobacz też: