Schab pieczony z jabłkowym sosem
Dzisiejszy przepis jest dla tych, którym znudziły się tradycyjne schabowe…. To przepis na schab pieczony z jabłkowym sosem. Lubię takie połączenia mięsa z owocami. Schab pieczony w rękawie do pieczenia jest bardzo soczysty a dodatek kwaskowego sosu jabłkowego nadaje mu charakteru. Przepis łatwy do przygotowania, więc naprawdę warto się skusić…:)!
Schab pieczony z jabłkowym sosem
Składniki (8 porcji):
- 1 kg schabu
- 1 cebula
- 500 g jabłek
- sok z 1 pomarańczy
- 2 ząbki czosnku
- 1 łyżka cukru (opcjonalnie)
- sól, pieprz, rozmaryn
- 2-3 łyżki oleju czosnkowego Kujawskiego
1. Oczyszczony z błon, opłukany i osuszony schab posolić, posypać pieprzem i polać olejem czosnkowym Kujawskim.
2. Cebulę i jabłka obrać i pokroić w kostkę. Czosnek obrać i pokroić w plasterki. Cebulę, jabłka i czosnek wymieszać w misce, dodając sok z pomarańczy, sól, pieprz i rozmaryn.
3. Mięso przełożyć do rękawa do pieczenia. Do worka włożyć jabłkową mieszankę, zamknąć dobrze worek.
4. Przełożyć do żaroodpornego naczynia i wstawić do piekarnika nagrzanego do temperatury 180-190 stopni. Po 20 minutach obrócić woreczek ze schabem tak, aby warstwa górna znalazła się na spodzie. Zapiekać kolejne 20 minut i znowu odwrócić i zapiekać jeszcze 20 minut. Przed końcem można rozciąć worek, aby mięso się lekko zrumieniło. Po wyjęciu, jeśli sos jest za rzadki to przełożyć go do rondelka(bez mięsa) i jeszcze gotować na małym ogniu 5-10 minut, aby odparował a jeśli jabłka są zbyt kwaśne to dodać cukru. Można sos zmiksować.
Porada: Mięso po doprawieniu można -szczelnie zamknięte- wstawić na noc do lodówki. Godzinę przed pieczeniem mięso wyjąć z lodówki i zostawić w temperaturze pokojowej.
Przepis znajdziecie również w e-booku wielkanocnym serwisu http://zpierwszegotloczenia.pl
Smacznego 🙂
Ania
01/04/2014 @ 21:37
dzięki jabłkom schab musiał zyskać ciekawy słodko-kwaśny smak:)
zjedz_mnie
01/04/2014 @ 08:14
Sosik musi być pyszny i jaki fajny pomysł dodatku do schabu 🙂
pieczarka mysia
01/04/2014 @ 07:06
wyglada bardzo apetycznie 🙂
kulinarny blog samanthy
29/03/2014 @ 20:22
Uwielbiam też mięsa z owocami, ale tutaj bardzo mi się podoba i w najbliższym czasie wypróbuję 🙂
Ola in the kitchen
28/03/2014 @ 20:13
Ach, jaki soczysty, aż się prosi o skosztowanie 😀
domowacukierniaewy.blox.pl
28/03/2014 @ 00:37
Brzmi i wygląda świetnie! 🙂
Magda C.
27/03/2014 @ 21:36
Idealna propozycja dla mnie na święta 🙂 Mniam!
Smakowe Kubki
27/03/2014 @ 17:01
Ja też kotletów schabowych nie jem, ale pieczony schab z nutą owocową bardzo lubię.
Niezwykle apetycznie podana
Łucja
26/03/2014 @ 20:23
Super 🙂 myślę że taki schab idealnie sprawdzi się w święta!! Zrobię!!
Pan Deserek :)
26/03/2014 @ 15:39
Schabik zawsze i wszędzie – tej wersji nie znałem – muszę zrobić bo smaka złapałem 🙂
wedelka
26/03/2014 @ 14:47
Bardzo fajny pomysł. Zapisuję do wypróbowania 🙂
Salvador Dali
26/03/2014 @ 13:57
kiedyś próbowałam opatulić z wierzchu schab i zapiec go z jabłkami.. tak średnio nam smakował..
Ale może jakby go tak przyrządzić?
Kto wie.. 🙂
babeczka
26/03/2014 @ 09:58
Pyszności!
karmel-itka
26/03/2014 @ 09:43
bardzo intrygujący pomysł!
dżemdżus
26/03/2014 @ 09:18
Właśnie zobaczyłam mój niedzielny obiad. Och zrobię go bo jest fantastyczny. Pycha 🙂
Pati
26/03/2014 @ 07:24
Mięso z owocami uwielbiam. Ostatnio przygotowałam polędwiczkę z sosem truskawkowym 🙂
Amber
26/03/2014 @ 06:52
Pyszne danie!
Schabowych raczej nie jadam i zdecydowanie wolę pieczeń.