Schab suszony

Schab suszony

Już od dłuższego czasu mialam ochotę przygotować jakąś domową wędlinę, więc jak tylko zobaczyłam zdjęcie tego suszonego schabu to od razu wiedziałam, że na pewno go zrobię..:) Muszę powiedzieć, że nakład pracy jest minimalny a doznania smakowe nieziemskie. Jest to bardzo ciekawa propozycja na wszelkiego rodzaju imprezy okolicznościowe ze względu na oszczędność czasu i niepowtarzalność smaku, bo każdy może dobrać sobie ulubione przez siebie przyprawy.

Schab suszony – składniki:

  • 1 kg schabu
  • 35 g soli
  • 1 łyżka pieprzu (najlepiej świeżo zmielonego)
  • 2 łyżki majeranku
  • 1 łyżka cukru
  • 6 ziaren ziela angielskiego
  • 5 ząbków czosnku – przeciśniętego przez praskę
  • 3 liście laurowe
  • 5 ziaren owoców jałowca

1. Schab myjemy, osuszamy i obkrawamy tłuszcz i błonki.

Schab suszony

2. Owoce jałowca i ziele angielskie rozkruszamy w moździerzu lub zawinięte w ściereczkę tłuczkiem ;)

3. W miseczce mieszamy rozkruszone owoce i dodajemy sól, pieprz, majeranek, cukier i czosnek oraz rozkruszone liście laurowe. Mieszanką smarujemy schab i wkładamy do naczynia żaroodpornego, które przykrywamy. Wkładamy do lodówki na 5 dni. Minimum raz dziennie odlewamy zbierające się na dnie naczynia soki.

Schab suszony Schab suszony Schab suszony

4. Po pięciu dniach schab przekładamy do – nie używanej ;) – podkolanówki (lub rajstopy) i zawiązujemy na obu końcach. Wieszamy w ciepłym i suchym miejscu np. przy kaloryferze. Zostawiamy na 7 dni.

5. Po siedmiu dniach wyjmujemy schab z podkolanówki i zostawiamy w lodówce na 3 dni, ale to nie jest konieczne…;) Kroimy na cienkie plasterki…

Smacznego :)

Schab suszony

źródło: http://www.delimamma.pl/2013/01/suszony-schab-w-zioach.html

 

Podoba Ci się? Podaj dalej...
Email this to someonePrint this pageShare on Facebook0Share on Google+0Pin on Pinterest14Tweet about this on Twitter0

 

 

Zobacz też: