Ser pieczony
Dzisiaj chciałabym podzielić się przepisem na ser pieczony, który nauczyłam się przygotowywać jakieś 12 lat temu od naszego znajomego szefa kuchni, Simona. Często przygotowuję ten pieczony ser, bo uwielbiam jego chrupką skórkę i rozpływające się wnętrze. To jest fantastyczna przekąska na romantyczny wieczór we dwoje albo wykwintna przystawka na elegancki obiad. Ponieważ Walentynki tuż, tuż… proponuję potrenować jego przygotowanie, żeby nabrać wprawy… Zapraszam. 🙂
Ser pieczony – składniki:
- po 1 kawałku sera brie lub camembert na osobę (z kawałka 200 g sera powinny wyjść 3-4 porcje, nie mogą być za duże żeby skórka była chrupiąca a wnętrze zdążyło się rozpuścić)
- mąka – do oprószenia
- jedno jajko
- bułka tarta
- garść płatków migdałowych, stostowanych na suchej patelni teflonowej
- olej do smażenia
- żurawina lub dżem – najlepiej bezcukrowy – z czarnej porzeczki
Każdy kawałek sera obtaczamy dobrze w mące.
Najlepiej używać do trzymania sera dwóch widelców, bo do rąk się wszystko przykleja. Przełożyć do miseczki z roztrzepanym jajkiem i dokładnie go zanurzyć, po czym przełożyć do miseczki w której wymieszamy bułkę tartą z płatkami migdałowymi i bardzo dokładnie obtoczyć, żeby całość za szybko się nie wylała w czasie smażenia.
Smażyć w bardzo gorącym oleju na złoty kolor do momentu, aż ser lekko pęknie, bo to oznacza, że w środku jest już płynny. Odsączyć chwilę na ręczniku papierowym i podawać z żurawiną lub dżemem z czarnej porzeczki… pycha! 🙂
Smacznego 🙂
C'est moi
02/03/2013 @ 08:31
Na pewno przystawka ciekawa i smaczna. Niemniej , bezkonkurencyjna i niezwykle elegancka , ale też nieco bardziej pracochłonna jest Twoja przystawka sporządzona z rolady łososia w szpinaku. Wypróbowałam ją i nawet mnie , kulinarnemu beztalenciu , za pierwszym razem się udała ;). A goście byli zachwyceni 🙂 .Proszę o więcej pomysłów na eleganckie i niecodzienne przystawki.
Nemi
08/01/2013 @ 21:55
Obiecuję sobie od jakiegoś czasu, że przygotuję taki ser i zawsze odkładam na później…a szkoda, bo musi smakować przepysznie!
Natalia
08/01/2013 @ 15:00
Nie przepadam za serami pleśniowymi, ale kiedyś często smażyłam ser dla męża 🙂 Ciekawy sposób jego podania
Samantha
08/01/2013 @ 11:20
Znakomita przekąska, nie tylko na walentynkowy wieczór ! Pozdrawiam 🙂