Sernik czekoladowy warstwowy “mokka”
Dwuwarstwowy sernik czekoladowy “mokka” nie tylko fantastycznie się prezentuje ale też nieziemsko smakuje. Absolutna doskonałość:)! Mój sernik miał większą część masy czekoladowej i bardzo wyraźny czekoladowy smak, ponieważ dodałam tylko gorzkiej czekolady ale dla osób preferujących lżejsze smaki można połączyć po połowie czekoladę gorzką i mleczną. Smakuje nieziemsko… głęboki smak czekolady z aromatyczną kawą, do tego aksamitny i delikatny a jednocześnie wilgotny … Szaleństwo:)! Na mojej liście ulubionych serników ten sernik mokka w tej chwili znajduje się zdecydowanie na pierwszym miejscu:)! Gorąco polecam!
Sernik czekoladowy – składniki:
Spód:
- 1,5 szklanki zmielonych ciastek Oreo /1,5 opakowania 154 g/
- 100 g rozpuszczonego masła
Masa:
- 2 łyżki i 1,5 łyżeczki rozpuszczalnej kawy
- 1 łyżka gorącej wody
- 1/4 łyżeczki cynamonu-opcjonalnie
- 900 g serka kremowego w temp. pokojowej
- 1,5 szklanki cukru
- 1/4 szklanki mąki
- 2 łyżeczki wanilii
- 4 jajka w temp. pokojowej
- 340 g czekolady
Polewa:
- 100 g czekolady
- 3 łyżki masła
- Opcjonalnie: starta czekolada do dekoracji
1. Tortownicę o średnicy 23 cm najlepiej zabezpieczyć dwoma kawałkami/kwadratami grubej folii aluminiowej z których każdy powinien mieć bok około 40 cm. Chodzi o zabezpieczenie przed kąpielą wodną, żeby woda nie dostała się do ciasta. Z Ciastek Oreo usunąć krem i zmiksować je na drobne okruszki. Dodać rozpuszczone przestudzone masło, wymieszać i wyłożyć masę do tortownicy uklepując wszystko łyżką.
2. Kawę rozpuszczalną zmieszać z gorącą wodą i cynamonem, odstawić. Czekoladę – ja użyłam gorzkiej ale można zmieszać po połowie gorzką i mleczną – rozpuścić w kąpieli wodnej i zostawić do ostygnięcia.
3. W dużej misce zmiksować serek, cukier, wanilię i mąkę na jednolitą masę. Dodawać po trochu roztrzepane lekko jajka.
4. Podzielić masę na pół – u mnie masy nie są równe;) – i do jednej części dodać rozpuszczoną, wystudzoną czekoladę a do drugiej kawę zmieszaną z cynamonem.
5. Na spód wylać najpierw warstwę czekoladową, a na to warstwę kawową. Tortownicę, zabezpieczoną folią, wstawić do większej blaszki, do której wlać gorącej wody na wysokość około 2.5 cm. Wstawić całość-bardzo ostrożnie-do piekarnika nagrzanego do temperatury 160 stopni na 60-70 minut. Wyjąć ciasto z kąpieli wodnej, zdjąć folię i zostawić na kratce na 10 minut. Delikatnie nożem oddzielić brzegi ciasta od formy i zostawić do dalszego studzenia cały czas w tortownicy. Zimne ciasto włożyć do lodówki na noc. I dopiero następnego dnia zdjąć obręcz z tortownicy.
6.Czekoladę z masłem rozpuścić w kąpieli wodnej i zostawić do przestudzenia a następnie polać ciasto. Udekorować dowolnie np. startą na tarce czekoladą.
Smacznego 🙂
Źródło: www.tasteofhome.com
gin
05/09/2014 @ 00:34
Wygląda tak, że mam ochotę pędzić do kuchni i go piec 🙂
Halina
22/04/2014 @ 08:17
Witam, piekłam na święta ten sernik, ale niestety nie smakował mi.Użyłam serka Philadelphia.Po pierwsze za słodki,po drugie przy krojeniu cały nóż obklejony tym czekoladowym sernikiem, tak samo talerzyk i widelczyk. A rozpuszczenie takiej ilości kawy w tak małej ilości wody było nie lada wyczynem. Jakoś nikt nie kwapił się aby aby poczęstować się sernikiem. Innym razem przy tradycyjnych sernikach np.Królewskim każdy najpierw bierze sernik. Za to babka czekoladowa z Twojego przepisu zjedzona w całości.Goście byli zachwyceni.
Dorota
22/04/2014 @ 21:10
Rzeczywiście taka uroda tego sernika, że jest taki mazisty…. szkoda, że nie smakował 🙁 Goście nie sięgali po sernik, bo pewnie były inne cuda na stole…;) Pozdrawiam :)!
Hypatia
17/04/2014 @ 21:26
w składzie sernika nowojorskiego podajesz, że ma być mąka ziemniaczana. Tutaj piszesz po prostu mąka. Niektórych może to zmylić, a przecież też ma być ziemniaczana, prawda?
Dorota
17/04/2014 @ 21:39
Witam, w skład sernika nowojorskiego wchodzi mąka ziemniaczana a w skład tego sernika zwykła mąka pszenna. Każdy sernik jest inny… :)! Pozdrawiam 🙂
Sernik kokosowy - UgotujmyTo.pl
07/04/2014 @ 00:30
[…] polać polewą czekoladową (https://ugotujmyto.pl/sernik-czekoladowy-warstwowy-mokka/) i posypać […]
Halina
02/04/2014 @ 07:16
Witam,dziękuję za odpowiedź. Jeszcze nie rozumię pierwszej pozycji w przepisie na masę.
•2 łyżki i 1,5 łyżeczki rozpuszczalnej kawy
•1 łyżka gorącej wody
jak to rozumieć. 2 łyżki i półtorej łyżeczki kawy rozpuścić w 1 łyżce wody?
Dorota
02/04/2014 @ 14:36
Rozumiesz bardzo dobrze! Taki przepis… te 2 łyżki i 1 i pół łyżeczki kawy rozpuszczalnej (i troszkę cynamonu jeśli lubisz..) rozpuścić w 1 łyżce gorącej wody… Daj znać jak wyszło…. pozdrawiam :)!
Halina
01/04/2014 @ 12:22
Witam, mam pytanie, 2 łyżeczki wanilii, co to ma być, cukier waniliowy czy ekstrakt waniliowy czy po prostu ziarenka z laski wanilii.
Dorota
01/04/2014 @ 14:23
Exstrakt waniliowy…. Pozdrawiam:)!
Anita
29/12/2013 @ 13:52
Rozszalały się moje kubeczki smakowe:)
Magda
21/12/2013 @ 08:54
W jakim celu stosuje się kąpiel wodną? Jest opcja bez?
Dorota
21/12/2013 @ 10:36
kąpiel wodna zapewnia równomierne wyrastanie, ciasto nie pęka i jest delikatne. Niektórzy wstawiają oddzielne naczynie z gorącą wodą ale ja jeszcze tak nie robiłam. Zawsze robię tak jak w przepisie. Pozdrawiam !
Wanda
23/11/2013 @ 12:34
sama smakowitosc a moja dieta je no sami wiecie kdzie,ale takiej pokusie sie czlowiek nie ubroni
Dorota
23/11/2013 @ 13:25
Nie można sobie odmówić kawałeczka…. fakt :)! Pozdrawiam :)!
ewa
23/08/2013 @ 16:42
Mam pytanko. Zrobiłam ten sernik ale nie urósł mi w ogóle…Czy to normalne czy to mój błąd?? Do tej pory każdy sernik rósł. Może za szybko dodałam jajka?
Dorota
23/08/2013 @ 17:16
Sernik nie rośnie dużo…jak widać na zdjęciach. Troszkę urósł a później minimalnie opadł. Jedyne co przychodzi mi do głowy to może niewłaściwa temperatura? Smak ok?
Sernik nowojorski - przepis od UgotujmyTo.pl
01/08/2013 @ 00:05
[…] średnicy 25 cm wysmarować masłem. Zawinąć tortownicę w folię aluminiową (zobacz np. tutaj: https://ugotujmyto.pl/sernik-czekoladowy-warstwowy-mokka/) używając 2 dużych kawałków folii aby woda nie dostała się do środka, ponieważ pieczemy […]
Ferens
02/07/2013 @ 15:31
Jeszcze jedno pytanko. Można użyć innych ciastek? Tak, żeby nie trzeba było usuwać z nich kremu?
Dorota
02/07/2013 @ 15:51
Można użyć na spód ciastek digestive… jak w https://ugotujmyto.pl/tarta-limonkowa-key-lime-pie… Pozdrawiam:)!
Ferens
26/06/2013 @ 13:45
Mam pytanie, co to znaczy serek kremowy? jaki dokładnie?
Może być mascarpone?
Dorota
26/06/2013 @ 15:58
U mnie serek typu Philadelphia… ale nie wiem jak nazywają się polskie odpowiedniki….:( Będę wdzięczna za podpowiedź… Pozdrawiam!
Dorota
20/06/2013 @ 17:44
Oj tam…oj tam ;)! Dziękuję!
Dorota
20/06/2013 @ 17:42
Naprawdę.. lepiej smakuje niż wygląda…:)! Pozdrawiam!
Kaś
18/06/2013 @ 19:27
aaaale obłędny! na usta mi się ciśnie "zbyt dobry, aby był prawdziwy"
Łasuch w kuchni
17/06/2013 @ 20:49
Jeju, nie mogę patrzeć na zdjęcia tego sernika. Są za bardzo kuszące 😉
Samantha
15/06/2013 @ 20:53
Doskonałosć w każdym calu i tak przepyszne smaki ! Cudny 🙂
Ola in the kitchen
14/06/2013 @ 20:44
Chyba się zakochałam 😀 Przepis dodałam do zakładek i na pewno spróbuje.
Pan Deserek :)
14/06/2013 @ 11:55
Normalnie orgazm dla podniebienia 🙂 ! Przepis zapisany i będzie robiona ta pyszność 🙂 !
Dorota
14/06/2013 @ 20:35
Zgadzam się:)! Pozdrawiam!
Ola
14/06/2013 @ 08:17
coraz bardziej lubię serniki!
Dorota
14/06/2013 @ 20:36
Ja też:)!
Bistro de Jenna
14/06/2013 @ 06:45
Cudnie sie prezentuje
POZDRAWIAM
JENNA
Dorota
14/06/2013 @ 20:36
Dziękuję Jenna:)! Pozdrawiam!
Natalia
13/06/2013 @ 22:40
Wyśmienicie wygląda, takie lubię! 😀
Dorota
14/06/2013 @ 20:36
Dziękuję…ja też:)!
zjedz_mnie
13/06/2013 @ 20:27
Obłęd a nie sernik, cudo:)
Pola
13/06/2013 @ 14:53
Piękna rozpusta na weekend 🙂
Dorota
14/06/2013 @ 20:37
No cóż…;)!
domowacukierniaewy.b
13/06/2013 @ 10:59
Prezentuje się po prostu wybornie
Dorota
14/06/2013 @ 20:38
Dziękuję:)!
Opalanka
13/06/2013 @ 09:00
Piekny!
Dorota
14/06/2013 @ 20:38
Dziękuję:)!
Dorota
14/06/2013 @ 20:38
Dziękuję:)!
karmel-itka
13/06/2013 @ 04:31
aaaa! rety, rety, rety! jaka rozkosz.
Dorota
14/06/2013 @ 20:39
Też tak myślę:)!