Sernik jagodowy na zimno
Jak ja ubolewam, że nie mam dostępu do jagód…:( Musiałam użyć do tego przepisu borówek, ale jak tylko uda mi się dostać jagody to na pewno przygotuję ten sernik jagodowy na zimno jeszcze raz… Sernik na zimno to idealny deser na lato… Na blogu możecie znaleźć już przepisy na takie serniki: Sernik na zimno z truskawkami, Jeżynowy sernik na zimno, Sernik na zimno jabłkowo-gruszkowy z karmelizowaną gruszką, Sernik karmelowy według Leviego Rootsa…. Brakowało mi jednak do kolekcji sernika jagodowego..;) Postanowiłam to uzupełnić… i proszę bardzo, co mi wyszło…. sernik jest delikatny, puszysty… nie za bardzo słodki… wspaniały. Zapraszam Was na sernik jagodowy/borówkowy na zimno 🙂
Sernik jagodowy na zimno
Składniki -na tortownicę o średnicy 26 cm
Spód:
- 250 g ciasteczek digestive (ciasteczka pełnoziarniste)
- 125 g masła niesolonego
Masa:
- 500 g jagód/borówek
- 600 g serka kremowego /w temperaturze pokojowej/
- 300 ml śmietany 30-36%
- 200 ml mleka słodzonego skondensowanego
- 9 łyżeczek żelatyny
- 2 łyżki cukru
- sok z połowy cytryny
dodatkowo:
- 1 galaretka niebieska (lub lepiej dwie)
- 150-200 g jagód/borówek
1. Ciasteczka rozdrobnić w melakserze (lub w zamkniętym worku używając wałka). Masło rozpuścić w rondelku. Ciepłe masło połączyć z rozdrobnionymi ciasteczkami i dobrze wymieszać. Wyłożyć spód tortownicy i dobrze docisnąć. Wstawić do lodówki na minimum 30 minut.
2. Żelatynę zalać 7 łyżkami zimnej wody i zostawić do napęcznienia.
Jagody/borówki opłukać. Przełożyć do rondelka, dodać 2 łyżki cukru i 3 łyżki wody i sok z cytryny. Gotować 2-3 minuty. Najlepiej jeszcze gorące zmiksować i przetrzeć przez sito. Do ciągle gorącej masy (jeśli przestygła należy ją podgrzać na małym ogniu) dodać napęczniałą żelatynę i mieszać do jej rozpuszczenia. Zostawić do przestudzenia.
3. Przestudzoną masę jagodową wymieszać z serkiem kremowym.
Schłodzoną śmietanę połączyć z mlekiem skondensowanym i zmiksować do uzyskania delikatnej pianki. Masę jagodowo-serową połączyć z ubitą śmietaną. Wyłożyć na spód ciasteczkowy i wstawić do lodówki na kilka godzin.
4. Galaretkę rozpuścić zgodnie z instrukcją na opakowaniu i zostawić do stężenia. Jagody opłukać, osuszyć i włożyć na wierzchu ciasta. Wylać tężejącą galaretkę i wstawić do lodówki.
Smacznego 🙂
pieczarka mysia
11/07/2014 @ 13:14
ale cudne kolorki <3
skoraq cooks
11/07/2014 @ 11:35
Boski. Nie ma co więcej się rozpisywać 😉
Ola in the kitchen
10/07/2014 @ 22:00
Niebiański serniczek 😀
wenus-lifestyle
10/07/2014 @ 18:32
Śliczny, jestem nim zachwycona. Zerknij na mój http://wenus-lifestyle.pl/2014/07/sernik-na-zimno-przepis/
Łucja
09/07/2014 @ 20:42
Widzę że ostatnio u Ciebie dużo mleka skondensowanego, a u mnie w domu stoją dwie puszki i czekają na inspiracje! Choć serniczek cudny to chyba pierwsza puszka pójdzie na lody 🙂
Magda C.
09/07/2014 @ 07:07
Wspaniale prezentuje się ten sernik 🙂
Natalia - Poezja Smaku
09/07/2014 @ 00:25
Ale fantastyczne kolory, ta galaretka na wierzchu nadaje mu wyjątkowego wyglądu 🙂
Agnieszka, Czerwona Fasola
09/07/2014 @ 00:13
bardzo oryginalny wygląd 🙂 uwielbiam serniki na zimno
Margo
08/07/2014 @ 14:54
wspaniały przepis 🙂 mam pytanie – czy możesz podać jaki “serek kremowy” masz na mysli ?
Dorota
08/07/2014 @ 16:55
Witam, serki kremowe (odpowiedniki serka Philadelphia) to np.: serek Ulubiony z Wielunia, Turek Świeży Naturalny, serek kremowy z Piątnicy, serek kanapkowy z Biedronki, serek kanapkowy Pilos z Lidla… Mam nadzieję, że pomogłam…. Pozdrawiam 🙂
Pati
08/07/2014 @ 13:12
Robi pozytywne wrażenie!
Ewa
08/07/2014 @ 10:59
niepokojaco piekny:))) Gratuluje bloga! ciesze ze tu trafilam:)
Dorota
08/07/2014 @ 16:56
Dziękuję i pozdrawiam 🙂
Ania
08/07/2014 @ 09:56
pierwsze określenie jakie mi się nasuwa to smerfny 🙂
Dorota
08/07/2014 @ 16:57
Prawda ;)?
Konczi i Szpileczka
08/07/2014 @ 08:06
Wygląda rewelacyjnie!! A już ta niebieska galaretka na wierzchu bajka. Pozdrawiam i zapraszam do Nas!