Sernik kajmakowy
Serniki od zawsze należały do moich ulubionych ciast. Pamiętam z dzieciństwa smak tych ciężkich serników kupowanych w cukierniach i tych klasycznych robionych w domu. Czasy jednak się zmieniły i dzięki temu obecnie możemy przygotowywać sobie serniki w dowolnych smakach, kolorach i z dowolnymi dodatkami… Już nie mogę się doczekać tych wszystkich serników, które mam zamiar przygotować na potrzeby bloga i…swoje :)! A mam ich zapisanych na mojej liście do zrobienia sporo… Na razie przedstawiam sernik kajmakowy znaleziony u Kasi na Bake and Taste. Sernik z nutą kajmaku, polewą i chrupiącymi migdałami… który ma jedną ogromną wadę… znika bez śladu w bardzo szybkim tempie;)! Musiałam się napracować, żeby nie dopuścić do zniknięcia tego kajmakowego cudeńka przed zrobieniem mu zdjęć..;)! A…i jeszcze jedno… masa krówkowa, której użyłam była akurat jedyną dostępną w polskim sklepie i niestety nie najlepszej jakości. Była tak twarda, że nie mogłam jej wyciągnąć łyżeczką i za nic nie chciała się zmiksować z masą więc musiałam całość przecierać przez sitko a polewę miksować…. Więc, żeby mieć mniej pracy wybierzcie sprawdzone produkty…
Sernik kajmakowy – składniki:
Spód:
- 110 g ciastek digestive
- 30 g masła
Masa:
- 400 g masy krówkowej/kajmakowej
- 50 g miękkiego masła
- 100 g cukru
- cukier waniliowy
- 3 jaja
- 600 g sera trzykrotnie zmielonego – może być z wiaderka
- 1 czubata łyżka mąki pszennej
dodatkowo: 3 łyżki mleka, 2 łyżki masła, płatki migdałowe
1. Ciasteczka digestive pokruszyć (zobacz np. tutaj: https://ugotujmyto.pl/banoffee-pie) dodać rozpuszczone masło. Dobrze wymieszać i wyłożyć na tortownicę (średnica 22 cm) wyłożoną papierem do pieczenia. Piec około 10-12 minut w temperaturze 190 stopni.
2. Utrzeć masło z cukrem i wanilią, dodać 230 g masy kajmakowej i dobrze zmiksować. Ciągle miksując dodać jajka, po łyżce sera i na koniec mąkę. Wyłożyć na upieczony spód i wstawić do nagrzanego do 180 stopni piekarnika na 45-50 minut. Jeśli w trakcie pieczenia sernik będzie za bardzo się rumienił to należy go przykryć folią. Po upieczeniu zostawić sernik w piekarniku, uchylając tylko drzwiczki przez wsadzenie łyżki drewnianej. Po całkowitym ostudzeniu polać ciasto polewą i posypać stostowanymi płatkami migdałów (zobacz np. tutaj: Przepis na trifle biszkoptowo-truskawkowy)
3. Polewę przygotowujemy mieszając w rondelku – na małym ogniu – pozostałe 170 g masy kajmakowej z 3 łyżkami mleka aż masa zrobi się bardziej płynna. Po zdjęciu z ognia należy mieszając dodać 2 łyżki masła. W razie powstania grudek należy całość zmiksować.
Smacznego 🙂
Inspracja: http://bakeandtaste.blogspot.co.uk/2012/10/sernik-kajmakowy.html
Łucja
20/05/2013 @ 22:51
robiłam go 🙂 coś pysznego!!!
Dorota
19/05/2013 @ 19:52
Na pewno będzie smakował :)!Pozdrawiam :)!
Dorota
19/05/2013 @ 19:51
Zapraszam Samantho… ale upiekę nowy bo z tego nic nie zostało;)! Pozdrawiam!
Dorota
19/05/2013 @ 19:40
…mnie też:)!
ankawell
19/05/2013 @ 19:32
mam nieuleczalną słabość do serników i do kajmaku … melanż tych smaków mnie zachwyca 🙂
Samantha
17/05/2013 @ 17:03
Pyszne smaki, piękny serniczek, wpadnę do Ciebie na kawałek ! Pozdrawiam 🙂
Pan Deserek :)
17/05/2013 @ 15:58
Nie mam wyjścia – takiego smaku mi narobiliście tym serniczkiem, że muszę go koniecznie zrobić 🙂
domowacukierniaewy.b
17/05/2013 @ 15:35
Boski ten serniczek, mniam,mniam 🙂
Marta @ What should
17/05/2013 @ 00:26
Jak to zrobiłaś że wyszedł tak idealnie?
Natalia
16/05/2013 @ 22:22
Wspaniały sernik, takie lubię 🙂 W ogóle nie widać, że były z nim jakieś problemy.
soulstorm-everywhere
16/05/2013 @ 21:08
a ja na diecie…samą sałatą teraz żyję 🙂
Ola in the kitchen
16/05/2013 @ 20:38
Przełykam ślinę 😀 Znęcasz się nade mną pokazując takie pyszne cuda!
Pastelle
16/05/2013 @ 17:14
W dzieciństwie nie cierpiałam serników z cukierni, którymi częstowano przy każdej możliwej okazji. Do dziś przez nie nie lubię skórki pomarańczowej 😉
Miałam jednak to szczęście, że moja mama też ich nie lubiła, więc piekła swoje, pyszne i kremowe. Twój również wygląda zniewalająco… no i jest z kajmakiem 😉
Łasuch w kuchni
16/05/2013 @ 15:53
Stanowczo protestuję. Nie można publikować tak pysznych zdjęć tak pysznego sernika, który na dodatek jest sernikiem kajmakowym. No nie można. Nie pozwalam i już, bo potem mam klawiaturę obślinioną 😛
Kulinarna Fuzja
16/05/2013 @ 13:33
Wygląda bajecznie !:) Ser, Słodki kajmak i chrupiące migdały…brzmi b.apetycznie :)!!!!
Kaś
16/05/2013 @ 10:48
piękny Ci wyszedł! super, że go wypróbowałaś 🙂
u nas jest dokładnie tak samo – znika w mega szybkim tempie!
Inspirowane smakiem
16/05/2013 @ 06:32
Pyszny, po prostu uwielbiam i już:)