Sernik kokosowy

Sernik kokosowy

Od zawsze kocham serniki….:)! Dlatego jest ich najwięcej na blogu…. Możecie znaleźć tutaj serniki pieczone: dyniowy, nowojorski, limonkowo-miętowy, mokka, kajmakowy, z brzoskwiniami, wiedeński, złota rosa i serniki bez pieczenia: sernik jeżynowy, jabłkowo-gruszkowy i sernik karmelowy L.Rootsa. Kiedyś wydawało mi się, że serniki to bardzo skomplikowane do przygotowania ciasta a teraz, czym więcej ich robię tym łatwiejsze się wydają… Ten dzisiejszy sernik kokosowy jest pierwszym całkowicie przeze mnie wymyślonym sernikiem pieczonym i na pewno nie ostatnim :)! Na razie ze względu na zbliżające się Święta czeka do opublikowania jeszcze kilka pysznych babek… ale do serników na pewno szybko wrócę :)!

Sernik kokosowy

Sernik kokosowy

Składniki:

Spód:

  • 300 g ciastek pełnoziarnistych (digestive)
  • 150 g masła
  • 50 g czekolady gorzkiej

Ciasto: (wszystkie składniki w temperaturze pokojowej)

  • 1 puszka mleka kokosowego
  • 100 g wiórków kokosowych
  • 350 g serka kremowego (typu Philadelphia)
  • 250 g serka mascarpone
  • 200 g cukru
  • 4 jajka
  • 2 łyżki rumu (opcjonalnie)
  • 2 łyżki mąki ziemniaczanej

1. Ciasteczka rozkruszyć na proszek za pomocą miksera lub włożyć do szczelnego woreczka i rozwałkować wałkiem. Masło z czekoladą podgrzać w rondelku aż się rozpuszczą, połączyć z rozkruszonymi ciastkami, wymieszać i wyłożyć na spód tortownicy o średnicy 23 cm. Ugnieść łyżką, aby całość wyrównać i włożyć do lodówki na 30 minut.

Przygotowanie sernika Przygotowanie sernika

2. Mleko kokosowe przelać do rondelka i gotować na małym ogniu -od czasu do czasu mieszając-około 30 minut aż odparuje i zgęstnieje. Odstawić i wsypać wiórki kokosowe, wymieszać i odstawić do wystygnięcia.

Przygotowanie sernika Przygotowanie sernika

3. Serek kremowy, maskarpone, roztrzepane jajka, cukier, mąkę ziemniaczaną, rum i wystudzone mleko kokosowe z wiórkami zmiksować na gładką masę i wylać na spód ciasteczkowy. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 160 stopni -na spód wstawić małą foremkę z wrzącą wodą- i piec około 2 godzin. Jeśli wierzch będzie za bardzo się rumienił w czasie pieczenia można go przykryć folią aluminiową. Po upieczeniu uchylić piekarnik i zostawić do przestudzenia a po wystudzeniu zimny sernik wstawić na noc do lodówki.

Przygotowanie sernika Przygotowanie sernika Przygotowanie sernika

Można polać polewą czekoladową (http://ugotujmyto.pl/sernik-czekoladowy-warstwowy-mokka/) i posypać wiórkami.

Smacznego :)

Sernik kokosowy

Sernik kokosowy

Podoba Ci się? Podaj dalej...
Email this to someonePrint this pageShare on Facebook0Share on Google+0Pin on Pinterest0Tweet about this on Twitter0

 

 

Zobacz też: