Sernik limonkowo-miętowy mojito

Sernik mietowy

Przyznam się bez bicia, że mojito jest moim ulubionym drinkiem. Po pierwsze łączy się z wspomnieniami fantastycznych wakacji. Po drugie to idealne dla mnie połączenie smaków… dlatego jak zobaczyłam na blogu kraina-szczesliwosci.blogspot.co.uk sernik miętowy mojito to od razu go dopisałam do swojej listy do zrobienia… Lubię serniki a perspektywa sernika limonkowo-miętowo-rumowego bardzo mnie pociągała…;) Niestety sernik nie wyszedł mi idealny ale to z mojej winy. W smaku fantastyczny tylko bardzo mi popękał:( Moja wina bo tak szybko chciałam go zrobić, że nie trzymałam się przepisu i korzystając z zawartości lodówki zamiast 500 g twarogu i 250 g maskarpone dałam 750 g serka kremowego i niestety nie mogę ustawić temperatury 100 stopni bo najmniejsza u mnie to 140 stopni 🙁 Wszystkim jednak bardzo smakował i jeszcze na pewno go zrobię:)

Sernik limonkowo-miętowy mojito

Składniki:

Spód:

  • 150 g ciastek digestive
  • 50 g roztopionego masła

Masa:

  • 750 g serka kremowego typu Philadelphia (w oryginale 500 g mielonego twarogu do sernika + 250 g mascarpone)
  • 3 jajka
  • 200 g drobnego cukru
  • 3 limonki (otarta skórka i sok)
  • 1 łyżka mąki pszennej
  • 25 g liści świeżej mięty, drobno posiekanych
  • 30 ml rumu
  • 200 ml śmietanki kremówki

 

1. Ciastka rozdrobnić w blenderze lub wałkiem (zobacz np. tutaj) i wymieszać z roztopionym masłem a następnie wyłożyć na spód tortownicy o średnicy 25 cm (w oryginalnym przepisie rozmiar tortownicy 20-22 cm) wyłożonej papierem do pieczenia. Lekko dociskając masę łyżką.

Sernik mietowy

2. Ser dobrze zmiksować z cukrem a następnie dodawać po jednym jajku, dokładnie miksując masę przed dodaniem kolejnego jajka.

Sernik mietowy

3. Do masy dodać mąkę, sok i skórkę z limonki, posiekane liście mięty i rum. Dobrze wymieszać. Na koniec dodać śmietanę mieszając masę łyżką. Wylać na spód ciasteczkowy.

Sernik mietowy

4. Piec 10 minut w temperaturze 250 stopni a następnie zmniejszyć temperaturę do 100 stopni i piec kolejne 40 min. Po upieczeniu studzić w lekko uchylonym piekarniku a następnie wstawić na całą noc do lodówki.

Smacznego 🙂

Sernik mietowy

Sernik mietowy