Sernik limonkowo-miętowy mojito
Przyznam się bez bicia, że mojito jest moim ulubionym drinkiem. Po pierwsze łączy się z wspomnieniami fantastycznych wakacji. Po drugie to idealne dla mnie połączenie smaków… dlatego jak zobaczyłam na blogu kraina-szczesliwosci.blogspot.co.uk sernik miętowy mojito to od razu go dopisałam do swojej listy do zrobienia… Lubię serniki a perspektywa sernika limonkowo-miętowo-rumowego bardzo mnie pociągała…;) Niestety sernik nie wyszedł mi idealny ale to z mojej winy. W smaku fantastyczny tylko bardzo mi popękał:( Moja wina bo tak szybko chciałam go zrobić, że nie trzymałam się przepisu i korzystając z zawartości lodówki zamiast 500 g twarogu i 250 g maskarpone dałam 750 g serka kremowego i niestety nie mogę ustawić temperatury 100 stopni bo najmniejsza u mnie to 140 stopni 🙁 Wszystkim jednak bardzo smakował i jeszcze na pewno go zrobię:)
Sernik limonkowo-miętowy mojito
Składniki:
Spód:
- 150 g ciastek digestive
- 50 g roztopionego masła
Masa:
- 750 g serka kremowego typu Philadelphia (w oryginale 500 g mielonego twarogu do sernika + 250 g mascarpone)
- 3 jajka
- 200 g drobnego cukru
- 3 limonki (otarta skórka i sok)
- 1 łyżka mąki pszennej
- 25 g liści świeżej mięty, drobno posiekanych
- 30 ml rumu
- 200 ml śmietanki kremówki
1. Ciastka rozdrobnić w blenderze lub wałkiem (zobacz np. tutaj) i wymieszać z roztopionym masłem a następnie wyłożyć na spód tortownicy o średnicy 25 cm (w oryginalnym przepisie rozmiar tortownicy 20-22 cm) wyłożonej papierem do pieczenia. Lekko dociskając masę łyżką.
2. Ser dobrze zmiksować z cukrem a następnie dodawać po jednym jajku, dokładnie miksując masę przed dodaniem kolejnego jajka.
3. Do masy dodać mąkę, sok i skórkę z limonki, posiekane liście mięty i rum. Dobrze wymieszać. Na koniec dodać śmietanę mieszając masę łyżką. Wylać na spód ciasteczkowy.
4. Piec 10 minut w temperaturze 250 stopni a następnie zmniejszyć temperaturę do 100 stopni i piec kolejne 40 min. Po upieczeniu studzić w lekko uchylonym piekarniku a następnie wstawić na całą noc do lodówki.
Smacznego 🙂
Łucja
17/07/2013 @ 13:04
dla mnie i tak wygląda idealnie 🙂 zjadłabym!!
Łasuch w kuchni
16/07/2013 @ 20:48
No nie. Tego już za wiele. Powinno się zabronić kuszenia Łasucha takim cudnym sernikiem, skoro Łasuch jest na diecie. No cóż. Popatrzę sobie chociaż na piękne zdjęcia 😀 Nie pozostaje mi nic innego 😀
Dorota
17/07/2013 @ 16:33
Ja nie mogę nie jeść…. ale staram się bardzo ograniczać ;)! Pozdrawiam!
Kinga Kornacka
16/07/2013 @ 19:55
Jeszcze większe orzeźwienie w sam raz na lato 😉
A popękany wygląda i tak apetycznie 🙂
Samantha
15/07/2013 @ 16:53
Cudny, a smaki rewelacyjne, 🙂
Natalia - Poezja Sma
14/07/2013 @ 22:26
Ale obłędnie wygląda!
domowacukierniaewy.b
13/07/2013 @ 14:49
Wow, mojito jest również jednym z moich ulubionych drinków, więc sernik dla mnie idealny! 🙂
Cucina della Felicit
13/07/2013 @ 13:03
Bardzo się cieszę, że mimo zmian w przepisie, sernik Ci smakował 🙂
Kaś
12/07/2013 @ 20:06
co za smaki!!! to ja też zapisuję przepis 🙂
karmel-itka
12/07/2013 @ 18:01
o kurcze, co za wspaniały smak, smak prawdziwych imprezowych wakacji!
a jak pięknie wygląda do tego! wspaniałości.
Nemi
12/07/2013 @ 11:35
Biorę kawę i jadę do Was:)
kasiaaaa24
12/07/2013 @ 08:16
Wygląda pysznie. Świetne połączenie smaków.
Monika
12/07/2013 @ 08:08
http://www.anielskieprzysmaki.pl-polecam limonki w syropie są pyszne.Pozdrawiam Monika
Inspirowane Smakiem
12/07/2013 @ 05:07
Wygląda super! I znów mam ochotę na sernik. :))