Sernik na zimno, jabłkowo-gruszkowy z karmelizowaną gruszką

Sernik na zimno

Sernik na zimno

Zapraszam na sernik, przygotowany specjalnie na konkurs Almette, z wykorzystaniem serków Almette z gruszką i jabłkiem. Sernik na zimno, jabłkowo-gruszkowy przygotowałam na spodzie z ciasteczek digestive, na to wyłożyłam gruszki karmelizowane i masę serowo-kremową z nutą cynamonu. Kolejna warstwa to kwaskowate jabłka z galaretką agrestową i sama galaretka agrestowa na samej górze. Ciasto nie jest za słodkie, a wszystkie warstwy idealnie do siebie pasują… Mam nadzieję, że będzie Wam smakować tak bardzo jak mi i wszystkim, którzy mieli okazję spróbować….:)

Jeśli choć trochę podoba się Wam mój pomysł to proszę poświęcicie małą minutkę i zagłosujcie na ten sernik tutaj: https://apps.facebook.com/inspirujacy-smak/ – na głosujących też czekają nagrody! 🙂 a ja mam szansę spełnić swoje marzenie na wyjazd do Toskanii lub warsztaty fotograficzne… Każdy głos na wagę złota. 😀 (Jak to zwykle na Facebooku bywa, trzeba coś tam najpierw polubić żeby zagłosować, na co nie mam za bardzo wpływu, ale chyba warto mimo wszystko… 😉 trzeba też wejść do Księgi Przepisów i odnaleźć mój sernik, więc jest trochę z tym zachodu /dokładną instrukcję jak zagłosować znajdziecie w komentarzu pod tym przepisem lub na naszej stronie na Facebook’u/, ale obiecuję odwdzięczyć się jeszcze ciekawszymi pomysłami…)

Konkurs rozstrzygnięty, dziękujemy za wszystkie głosy na nas oddane. Niestety do Toskanii nie pojadę (gratuluję zwycięzcom), ale na warsztaty fotograficzne i owszem. 🙂

 

Sernik na zimno, jabłkowo-gruszkowy

Składniki:

Spód:

  • 250 g ciastek digestive
  • 120 g rozpuszczonego masła

Masa:

  • 3 x 150 g serka Almette z gruszką i jabłkiem
  • 250 g śmietany 30-36%
  • 2 łyżki cukru pudru
  • 1 łyżeczka cynamonu
  • 2 łyżeczki żelatyny

Masa jabłkowa:

  • 3-4 jabłka
  • 2-3 łyżki cukru
  • 1 galaretka agrestowa

Gruszki:

  • 3 gruszki
  • do gotowania: sok z 1 cytryny, cynamon, goździki, cukier
  • do karmelizowania: 7-8 łyżek cukru

Na wierzch:

  • 1 galaretka agrestowa

 

1. Ciasteczka drobno rozkruszyć, połączyć z masłem i wyłożyć na tortownicę o średnicy 25 cm. Dobrze docisnąć i wstawić do lodówki na minimum 30 min.

2. Gruszki umyć, obrać, pokroić na połówki i włożyć do rondelka. Zalać wodą i dodać sok z cytryny, cynamon, goździki i tyle cukru, żeby woda była słodka. Gotować do momentu aż zrobią się “al dente”, czyli przestaną być twarde, ale jeszcze nie będą za miękkie. Odcedzić. Na patelni teflonowej wsypać 7-8 łyżek cukru i podgrzewać (nie mieszając) aż się rozpuści. Włożyć gruszki i karmelizować po kilka minut z każdej strony (bardzo uważać na gorący karmel). Odstawić do przestudzenia na drewnianą deskę. Po przestudzeniu pokroić gruszki w paski i wyłożyć na spód z ciasteczek.

Przygotowanie sernika na zimno Przygotowanie sernika na zimno Przygotowanie sernika na zimno Przygotowanie sernika na zimno Przygotowanie sernika na zimno

3. Dwie łyżeczki żelatyny zalać 3 łyżkami zimnej wody i odstawić do napęcznienia. Dolać do żelatyny 100 ml wrzątku, mieszać do rozpuszenia żelatyny i odstawić do ostygnięcia. Serki (w temperaturze pokojowej) zmiksować z cukrem pudrem i cynamonem. Do masy dodać przestudzoną rozpuszczoną żelatynę i dobrze wymieszać. Ubić śmietanę i delikatnie po 1-2 łyżce dodawać do masy. Całość wylać na gruszki na ciasteczkowym spodzie. Wstawić do lodówki na około 1 godziny.

Przygotowanie sernika na zimno Przygotowanie sernika na zimno Przygotowanie sernika na zimno Przygotowanie sernika na zimno

4. Jabłka umyć, obrać i zetrzeć na tarce. Przełożyć do rondelka, dodać cukier i 1-2 łyżki wody i gotować na małym ogniu 5-10 minut często mieszając. Galaretkę rozpuścić w połowie zalecanej ilości gorącej wody i dodać do jabłek. Jak masa ostygnie i zacznie gęstnieć, wylać na masę serową. Wstawić do lodówki. Jak masa stężeje wylać na wierzch rozpuszczoną, ostudzoną i gęstniejącą galaretkę agrestową. Wstawić do lodówki na kilka godzin, najlepiej na całą noc.

Przygotowanie sernika na zimno Przygotowanie sernika na zimno Przygotowanie sernika na zimno

Smacznego 🙂

Sernik na zimno

Sernik na zimno