Sernik nowojorski
To najlepszy sernik nowojorski, jaki do tej pory jadłam 🙂 Delikatny, jedwabiście kremowy i bardzo wilgotny…. Zastanawiałam się czy nie podać go z jakimiś owocami czy polewą czekoladową ale to tylko zepsułoby jego smak. Ten sernik nie potrzebuje żadnych dodatków, bo jest idealny :)! Najważniejsze o czym trzeba pamiętać przygotowując go, to że WSZYSTKIE składniki muszą być w temperaturze pokojowej, bo inaczej sernik nie wyjdzie taki gładki. Najlepiej wyjąć je z lodówki 2-3 godziny wcześniej. Druga ważna rzecz to pieczenie w kąpieli wodnej… trzeba dobrze zawinąć tortownicę, żeby nie było możliwości dostania się wody i jeszcze trzeba bardzo uważać wkładając całość i po upieczeniu wyjmując z piekarnika! Wymaga to trochę wprawy i dobrze sobie wcześniej wszystko zaplanować… Trud się na pewno opłaci bo sernik nowojorski smakuje rewelacyjnie i to nie tylko moje zdanie ale też wszystkich szczęściarzy, którzy mieli okazję go spróbować…;) Poza tym dzięki pieczeniu w kąpieli wodnej i niskiej temperaturze pieczenia sernik wyszedł równiutki, nie opadł i nie popękał… cudo! Zapraszam na sernik nowojorski i życzę smacznego :)!
Sernik nowojorski
Składniki:
(UWAGA: wszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej)
- 920 g serka (typu Philadelphia)
- 5 dużych jajek
- 470 ml kwaśnej śmietany
- 120 g masła (niesolonego)
- 300 g cukru
- 2 łyżki mąki ziemniaczanej
- 1,5 łyżeczki wanilii
- 1 łyżeczka soku z cytryny
- 1 łyżeczka otartej skórki cytrynowej
1. W dużej misce ubić jajka ze śmietaną na tyle tylko aby się dobrze połączyły.
2. W drugiej misce zmiksować serek z masłem na gładki krem i dodać go do masy jajeczno-śmietanowej, ponownie zmiksować do połączenia. Dodać cukier, mąkę ziemniaczaną, wanilię, sok i skórkę z cytryny i miksować około 2 minut.
3. Tortownicę o średnicy 25 cm wysmarować masłem. Zawinąć tortownicę w folię aluminiową (zobacz np. tutaj: https://ugotujmyto.pl/sernik-czekoladowy-warstwowy-mokka/) używając 2 dużych kawałków folii aby woda nie dostała się do środka, ponieważ pieczemy sernik w kąpieli wodnej! Przelać masę do tortownicy i postawić całość na większej blaszce. Do większej blaszki wlać wrzącej wody na wysokość około 2,5 cm. Całość -baaardzo ostrożnie- wstawić do piekarnika nagrzanego do 150 stopni. Piec około 2 godziny 15 minut. Można pod koniec pieczenia na wierzch położyć kawałek folii aluminiowej na wierzch, żeby się nie przypiekł za bardzo. Po upieczeniu bardzo ostrożnie wyjąć i zdjąć folię, studzić na kratce. Po wystudzeniu wstawić do lodówki na około 12 godzin.
Smacznego 🙂
Źródło: http://foodforahungrysoul.blogspot.de/2010/12/new-york-cheesecake.html
Barbara
18/11/2016 @ 11:25
Robiłam ten sernik już kilka razy -pyszny ,teraz mam problem nie mogę używać mąki ziemniaczanej czy mogę ją zastąpić mąką orkiszową np.typ 720 Pozdrawiam:)
pieczarka mysia
13/12/2013 @ 22:15
Jest nieziemski! chce wielki kawał tego cuda! 🙂
Kulinarna Fuzja
26/11/2013 @ 11:38
On jest obłędny !!!!!:)
Dorota
26/11/2013 @ 17:54
Dziękuję 🙂
Ola in the kitchen
05/08/2013 @ 21:49
Aż mi ślinka pociekła 😀 mniam…
Kaś
05/08/2013 @ 18:03
ten sernik chodzi za mną od ponad roku… skoro piszesz, że najlepszy z tego przepisu skorzystam, kiedy w końcu się za niego zabiorę 🙂
Dorota
06/08/2013 @ 15:00
Mam nadzieję, że będzie Ci smakował tak jak mi 🙂 Pozdrawiam!
Smaczny kąsek
03/08/2013 @ 14:42
Wygląda przepysznie! 🙂
Dorota
06/08/2013 @ 15:01
Dziękuję i pozdrawiam :)!
Samantha
02/08/2013 @ 20:30
Wspaniały, wygląda bardzo apetycznie 🙂 Pozdrawiam 🙂
Dorota
06/08/2013 @ 15:02
Dziękuję :)!
Natalia - Poezja Sma
01/08/2013 @ 22:55
Uwielbiam takie kremowe serniki 🙂 pyyycha! 🙂
Dorota
06/08/2013 @ 15:07
Ja też Natalio… ja też :)!
Manufaktura Ciastek
01/08/2013 @ 18:36
new york cheesecake!!!! yummi
Łucja
01/08/2013 @ 13:27
wspaniały, wysoki puszysty i kremowy 🙂 uwielbiam takie serniki 😀
ewa
01/08/2013 @ 11:11
mniammmm…a tak z ciekawosci,,czy ten serek mozna zastapic jakims innym,,powiem szczeze ze tego sera typu typu Philadelphia jeszcze nie widziałam…
Dorota
01/08/2013 @ 12:54
Wdaje mi się, że polski odpowiednik to serek kremowy śmietankowy… chyba widziałam jakiś w niebieskim opakowaniu… Pozdrawiam 🙂
domowacukierniaewy.b
01/08/2013 @ 11:05
Fenomenalny, aż ślinka leci na jego widok, mniam…
Monica
01/08/2013 @ 08:09
Ileż razy miałam na niego smaka i jeszcze nie robiłam. Prezentuje się wspaniale 🙂
Pozdrawiam serdecznie!