Sernik wiedeński

Sernik wiedenski

Kocham serniki :) To moje ulubione ciasta i zawsze się cieszę jak mogę wypróbować kolejny przepis… Ten przepis na sernik wiedeński czyli sernik bez spodu nawinął mi się w ręce, jak byłam z wizytą u Rodzinki. I dobrze, bo mogłam go zrobić bez stresu ze względu na znacznie większą liczbę chętnych do testowania.. ;) U mnie musiałabym chyba zrobić z 1/3 porcji.. I nie wiem czy dalibyśmy radę…. Sernik wyszedł troszkę ziarnisty ale z mojej winy, bo dodałam oprócz 1 kg sera z wiaderka jeszcze 250g sera półtłustego, który idąc na łatwiznę zblendowałam… Ale mimo wszystko smak był wręcz nieziemski, sernik rozpływał się w ustach i zniknął tak naprawdę nie wiadomo kiedy… Zapraszam serdecznie na sernik wiedeński :)

Sernik wiedeński – składniki:

  • 6 jajek – żółtka i białka oddzielnie
  • 280 g cukru
  • 2 opakowania cukru waniliowego
  • sok i skórka z jednej cytryny
  • 250 g kwaśnej śmietany
  • 1,25 kg mielonego twarogu
  • 1 opakowanie budyniu waniliowego
  • 250 g rozpuszczonego, schłodzonego masła
  • szczypta soli
  • cukier puder do posypania

 

1. Żółtka utrzeć w misce z cukrem i cukrem waniliowym, dodać skórkę i sok z cytryny, śmietanę i twaróg. Dodać budyń i schłodzone, rozpuszczone masło. (Ja użyłam 1 kg sera z wiaderka i ponieważ nie chciało mi się specjalnie iść po następne wiaderko dodałam 1 kostkę sera półtłustego, który tylko zblendowałam dlatego ciasto nie jest idealnie gładkie ;) )

Sernik wiedenski Sernik wiedenski Sernik wiedenski Sernik wiedenski Sernik wiedenski

 

2. Białka ubić ze szczyptą soli na sztywną pianę i delikatnie połączyć z masą serową. Przelać całość do tortownicy o średnicy 28 cm, gdzie spód wykładamy papierem do pieczenia a ścianki smarujemy tłuszczem (średnica 28 cm bo ciasta jest dużo i jeszcze rośnie w piekarniku). W oryginalnym przepisie było, żeby przykryć wierzch folią ale ja tego nie zrobiłam. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 175 stopni na 60-70 minut. Po tym czasie nie otwierać przez 10-15 minut piekarnika (w trakcie pieczenia też nie..;)), a po tym czasie lekko uchylić drzwiczki, żeby tylko włożyć jakąś łyżkę drewnianą w szparę i tak zostawić do ostygnięcia. Wystudzony sernik najlepiej wstawić do lodówki na noc, bo będzie lepiej smakował następnego dnia.

Sernik wiedenski Sernik wiedenski Sernik wiedenski

Smacznego :)

Sernik wiedenski

Sernik wiedenski

Inspiracja: Pieczenie jest proste, nr 1, Ciasta z serem, wyd. BPV Polska

Podoba Ci się? Podaj dalej...
Email this to someonePrint this pageShare on Facebook0Share on Google+0Pin on Pinterest21Tweet about this on Twitter0

 

 

Zobacz też: