Sernik z żurawiną na zimno

Sernik z żurawiną

Kupiłam żurawinę. Bez zastanowienia. Trzeba było coś z niej zrobić. Co? Właśnie…. co? Najtrudniej się zdecydować… a później to już jakoś idzie 😉 Padło na sernik z żurawiną na zimno…a co! Niby czemu serniki na zimno można robić tylko latem? Zimą takie serniki też smakują, szczególnie takie wyjątkowe jak ten żurawinowy! Wyszedł pyszny, aksamitny i lekko kwaskowy. Żurawina jest bardzo zdrowa. “Jej działanie zmniejsza ryzyko zachorowania na choroby przyzębia i próchnicę, wrzody żołądka, infekcje dróg moczowych, a także choroby serca. Owoce żurawiny mają działanie antybakteryjne i przeciwgrzybicze, dlatego powinno się je spożywać przy różnych infekcjach jako wspomaganie leczenia oraz jako skuteczną profilaktykę.” (właściwości żurawiny). Myślę, że dlatego warto wykorzystać sezon na żurawinę i przygotować ten pyszny sernik z żurawiną na zimno 🙂

Sernik z żurawiną

Sernik z żurawiną na zimno

Składniki (na tortownicę o średnicy 28 cm)

Spód

  • 400 g ciasteczek digestive (zbożowych)
  • 150 g masła

Masa

  • 500 g świeżej żurawiny
  • 2 szklanki wody
  • 1,5-2 szklanki cukru
  • sok z połowy cytryny
  • 50 g żelatyny
  • 600 g serka kremowego w temperaturze pokojowej (np.: serek Ulubiony z Wielunia, Turek Świeży Naturalny, serek kremowy Piątnicy, serek kanapkowy z Biedronki, serek kanapkowy Pilos z Lidla lub Philadelphia)
  • 600 ml śmietany 30-36%

1. Ciastka rozdrobnić a masło rozpuścić w rondelku. Ciepłe masło wymieszać z rozdrobnionymi ciastkami i taką masą wyłożyć spód tortownicy o średnicy 28 cm. Wstawić tortownicę na około 30 minut do lodówki.

2. Żurawinę opłukać (można odłożyć kilka do dekoracji) przełożyć do rondelka, dolać 2 szklanki wody, sok z połowy cytryny i około 2 szklanek cukru- do smaku. Gotować aż żurawina się lekko rozgotuje, około 10 minut. Gorącą zmiksować i przetrzeć przez metalowe sito, aby pozbyć się łykowatych części.

Przygotowanie sernika z zurawina Przygotowanie sernika z zurawina

Żelatynę namoczyć w pół szklanki zimnej wody. Po około 10 minutach dodać ją do przetartego puree z żurawiny. Jeśli puree przestygło, należy je podgrzać, ale nie pozwolić, żeby się zagotowało. Mieszać aż do rozpuszczenia żelatyny, przestudzić.

Przygotowanie sernika z zurawina Przygotowanie sernika z zurawina

3. Przestudzone puree z żurawiny zmiksować z serkiem kremowym. Można zostawić około 100 ml żurawinowego puree do dekoracji wierzchu.

Przygotowanie sernika z zurawina Przygotowanie sernika z zurawina

Śmietanę ubić i delikatnie połączyć z masą serowo-żurawinową. Wylać na ciasteczkowy spód. Na wierzchu wylać żurawinowe puree tworząc różnej wielkości okręgi. Patyczkiem robić kreski na wierzchu ciasta od środkowego okręgu do zewnętrznego.

Przygotowanie sernika z zurawina Przygotowanie sernika z zurawina Przygotowanie sernika z zurawina Przygotowanie sernika z zurawina Przygotowanie sernika z zurawina

4. Jeśli chcemy wykorzystać żurawinę do dekoracji to jedno białko jajka lekko ubijamy widelcem, zanurzamy w nim żurawinę a następnie obtaczamy w cukrze.

Przygotowanie sernika z zurawina Przygotowanie sernika z zurawina Przygotowanie sernika z zurawina

Smacznego 🙂

Sernik z żurawiną

Sernik z żurawiną

zBLOGowani.pl