Sernik na zimno z truskawkami

Sernik na zimno z truskawkami

Od zawsze miałam słabość do serników… głównie tych pieczonych… Kiedy jednak przychodzi lato to oczywiście serniki na zimno są przez wszystkich najbardziej pożądane 🙂 Do tej pory na blogu jest już przepis na sernik na zimno jeżynowy i z sernik na zimno z karmelizowaną gruszką. Dzisiaj jednak chciałabym się z Wami podzielić przepisem na sernik na zimno z truskawkami. Oczywiście w trakcie robienia sernika zmieniłam pierwotny pomysł i zamiast zmiksować truskawki i dodać je do masy tym razem dodałam je w całości… Zmiksuję je następnym razem 🙂 Sernik wyszedł bardzo lekki i nie za słodki. Można oczywiście zwiększyć ilość cukru, jeśli ktoś lubi bardzo słodkie ciasta. Następnym razem jednak zrobię ten sernik w tortownicy o średnicy 26 cm to będę mogła wykorzystać całą masę (a tak część masy trzeba było zjeść, bo się nie zmieściła…. ) i zostanie jeszcze wystarczająco miejsca na całą galaretkę 🙂

Sernik na zimno z truskawkami

Zapraszam ciepło na sernik na zimno z truskawkami 🙂

Sernik na zimno z truskawkami

Składniki:

  • 1 opakowanie biszkoptów
  • 600 g truskawek
  • 500 g jogurtu greckiego
  • 400 g serka kremowego
  • 300 ml śmietany 36%
  • 1 szklanka cukru pudru
  • sok z połowy cytryny
  • 25 g żelatyny
  • 1 galaretka truskawkowa

1. Jogurt i serek kremowy powinny mieć pokojową temperaturę. Cukier puder należy przesiać. Truskawki opłukać i osuszyć.

2. Spód tortownicy 23cm (lepiej jednak użyć tortownicy o średnicy 26 cm, bo będzie więcej miejsca na galaretkę na wierzchu) wyłożyć biszkoptami.

Przygotowanie sernika na zimno z truskawkami

3. Żelatynę zalać połową szklanki zimnej wody i odstawić do napęcznienia. Po około 10 minutach wlać pół szklanki gorącej wody i dobrze mieszać kilka minut, aż nie będzie żadnych grudek.

4. Na warstwę biszkoptów wyłożyć opłukane i osuszone truskawki tak, aby stały.

Przygotowanie sernika na zimno z truskawkami

5. Do miski przełożyć serek kremowy, jogurt grecki, sok z cytryny i przesiany cukier puder i zmiksować na gładką masę. Po trochu wlewać przestudzoną żelatynę ciągle miksując masę. W oddzielnej misce ubić śmietanę i delikatnie połączyć z masą serowo-jogurtową. Wylać masę na truskawki -uważając, żeby się nie przewróciły. Wstawić na 2-3 godziny do lodówki, żeby masa stężała. Po tym czasie rozrobić galaretkę- jeśli mamy mniejszą tortownicę to z połowy ilości wody a jeśli mamy większą tortownicę to z całości i przestudzoną wylewamy na wierzch ciasta. Możemy dodatkowo udekorować wierzch ciasta truskawkami. Wstawiamy sernik do lodówki aż galaretka stężeje.

Przygotowanie sernika na zimno z truskawkami Przygotowanie sernika na zimno z truskawkami Przygotowanie sernika na zimno z truskawkami

Smacznego 🙂

Sernik na zimno z truskawkami

Sernik na zimno z truskawkami