Sernik na zimno z truskawkami
Od zawsze miałam słabość do serników… głównie tych pieczonych… Kiedy jednak przychodzi lato to oczywiście serniki na zimno są przez wszystkich najbardziej pożądane 🙂 Do tej pory na blogu jest już przepis na sernik na zimno jeżynowy i z sernik na zimno z karmelizowaną gruszką. Dzisiaj jednak chciałabym się z Wami podzielić przepisem na sernik na zimno z truskawkami. Oczywiście w trakcie robienia sernika zmieniłam pierwotny pomysł i zamiast zmiksować truskawki i dodać je do masy tym razem dodałam je w całości… Zmiksuję je następnym razem 🙂 Sernik wyszedł bardzo lekki i nie za słodki. Można oczywiście zwiększyć ilość cukru, jeśli ktoś lubi bardzo słodkie ciasta. Następnym razem jednak zrobię ten sernik w tortownicy o średnicy 26 cm to będę mogła wykorzystać całą masę (a tak część masy trzeba było zjeść, bo się nie zmieściła…. ) i zostanie jeszcze wystarczająco miejsca na całą galaretkę 🙂
Zapraszam ciepło na sernik na zimno z truskawkami 🙂
Sernik na zimno z truskawkami
Składniki:
- 1 opakowanie biszkoptów
- 600 g truskawek
- 500 g jogurtu greckiego
- 400 g serka kremowego
- 300 ml śmietany 36%
- 1 szklanka cukru pudru
- sok z połowy cytryny
- 25 g żelatyny
- 1 galaretka truskawkowa
1. Jogurt i serek kremowy powinny mieć pokojową temperaturę. Cukier puder należy przesiać. Truskawki opłukać i osuszyć.
2. Spód tortownicy 23cm (lepiej jednak użyć tortownicy o średnicy 26 cm, bo będzie więcej miejsca na galaretkę na wierzchu) wyłożyć biszkoptami.
3. Żelatynę zalać połową szklanki zimnej wody i odstawić do napęcznienia. Po około 10 minutach wlać pół szklanki gorącej wody i dobrze mieszać kilka minut, aż nie będzie żadnych grudek.
4. Na warstwę biszkoptów wyłożyć opłukane i osuszone truskawki tak, aby stały.
5. Do miski przełożyć serek kremowy, jogurt grecki, sok z cytryny i przesiany cukier puder i zmiksować na gładką masę. Po trochu wlewać przestudzoną żelatynę ciągle miksując masę. W oddzielnej misce ubić śmietanę i delikatnie połączyć z masą serowo-jogurtową. Wylać masę na truskawki -uważając, żeby się nie przewróciły. Wstawić na 2-3 godziny do lodówki, żeby masa stężała. Po tym czasie rozrobić galaretkę- jeśli mamy mniejszą tortownicę to z połowy ilości wody a jeśli mamy większą tortownicę to z całości i przestudzoną wylewamy na wierzch ciasta. Możemy dodatkowo udekorować wierzch ciasta truskawkami. Wstawiamy sernik do lodówki aż galaretka stężeje.
Smacznego 🙂
majka
03/06/2014 @ 08:11
Przepiekny!!! Dobrze, ze nie zmiksowalas truskawek…nadaja sernikowi niesamowitego uroku:)
Pozdrowienia.
Shiral
01/06/2014 @ 20:25
Mój mąż mówi mi, że gdybym zrobiła mu taki skromny sernik na zimno to sam by zjadł, bo porcja jest idealna dla niego 😀
elizka seniorka
01/06/2014 @ 19:33
Nie wiem co to za serek kremowy?
Dorota
01/06/2014 @ 21:25
Zapraszam do przeczytania wstępu do kremowej babki śmietankowej, tam podałam różne odpowiedniki serka kremowego jakie znalazłam w sieci :)!Pozdrawiam :)!
skoraq cooks
31/05/2014 @ 12:30
Truskawkowo-sernikowa pornografia. To tyle w temacie 😉
kulinarny blog samanthy
30/05/2014 @ 20:46
Cudny deser i taki smakowity 🙂
Magda C.
30/05/2014 @ 12:46
Idealny w letnie dni 🙂
domowacukierniaewy.blox.pl
29/05/2014 @ 16:41
Mniam, mniam pięknie się prezentuje, strasznej ochoty nabrałam na taki serniczek 🙂
Marzena
29/05/2014 @ 14:10
Zazwyczaj moja bratowa tylko takie ciasto umie zrobić:-) Wygląda obłędnie:-)
JustInka
29/05/2014 @ 12:36
Uwielbiam sernik na zimno. Teraz, kiedy truskawki już rozpoczynają szał a za moment maliny i borówki taki sernik będzie musem co weekend!
pieczarka mysia
29/05/2014 @ 06:02
Sernik idealny 😉
a jakie piękne zdjęcia ;D
Pozdrawiam 🙂
Łucja
28/05/2014 @ 20:06
Piękny serniczek! Bardzo takie lubimy ! 🙂
Back Taste
28/05/2014 @ 19:40
Absolutnie cudowny:)!
Magda111
28/05/2014 @ 18:48
Serniczek jak marzenie pychotka 😉
babeczka
28/05/2014 @ 15:10
Prezentuje się super! Zachwycający serniczek
wenus-lifestyle
28/05/2014 @ 14:51
wow, jaki cudowny sernik 🙂
Jak ujędrnić ciało w 2 tygodnie – zapraszam! 🙂
bielinka
28/05/2014 @ 12:57
Mój ulubiony! 🙂
Smakowe Kubki
28/05/2014 @ 09:55
Kolor różowy toleruję absolutnie w takim wydaniu,
niezwykle starannie przekrojony, mimo,że w lodówce taki sam,
resztka weekendowa, to smak mnie nie opuszcza.
Aga
28/05/2014 @ 09:44
Dawno nie jadłam sernika na zimno, czas to zmienić , bo po patrzeniu na Twój ślinka cieknie 🙂
Pati
28/05/2014 @ 07:28
Wygląda tak, że ślinka leci!
Amber
28/05/2014 @ 06:02
Pysznie truskawkowy!
Dawno sernika na zimno u mnie nie było…