Sernik z rosą, zwany też „Sernik Złota Rosa”

Sernik Zlota Rosa

Przeglądając swoje przepisy wpadły mi w oko dwie bardzo pożółkłe kartki… pisane ręką mojej ukochanej – niestety nieżyjącej już – Cioci Mirki. Ciocia była Mistrzynią Wypieków i zawsze dbała aby na rodzinnych uroczystościach nie brakowało smakołyków… to były czasy…:) Jedna kartka to przepis na sernik Złota Rosa, który Ciocia zawsze specjalnie dla nas przygotowywała jak przyjeżdżaliśmy wytęsknieni za polskimi jedzeniem (kiedyś nie było tylu sklepów z dostępem do polskich produktów…) Sernik z rosą jest pyszny… delikatny i wilgotny, ale dla mnie wyjątkowy ze względów emocjonalnych…

Na dole przepisu, o który w końcu poprosiłam Ciocię, dopisek: „Przepis przepisem ale najlepiej by było jakbym mogła to przygotować i Was częstować – najbardziej to lubię!!!

Taka była moja Wyjątkowa Ciocia Mirka…

Dziękuję Ciociu… za Wszystko…

Sernik z rosą – składniki:

Ciasto:

  • 250 g margaryny do pieczenia
  • 3 żółtka
  • 1 cukier waniliowy
  • 1 szklanka cukru
  • 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 3 szklanki mąki

Masa serowa:

  • ok. 1 kg sera białego twarogowego (u mnie zmielony z wiaderka)
  • 3 jajka
  • 1/2 szklanki cukru
  • 1/2 szklanki oleju słonecznikowego
  • 1opakowanie budyniu waniliowego ( minus 1 łyżka odłożona do piany)
  • 1 opakowanie cukru waniliowego
  • 2 szklanki mleka (przegotowanego zimnego)
  • sok z połowy cytryny

Pianka:

  • 3 białka
  • 1/2 szklanki cukru
  • 1 łyżka proszku budyniowego

 

1. Wszystkie składniki ciasta zagnieść i wyłożyć na blachę (spód i boki) wysmarowaną tłuszczem i posypaną mąką lub wyłożoną papierem do pieczenia.

Sernik Złota rosa Sernik Złota rosa Sernik Złota rosa

2. Wszystkie składniki masy zmiksować a na koniec dodać zimne mleko. Wylać na ciasto (masa będzie dość płynna, ale tak ma być) i wstawić do piekarnika nagrzanego do 170-180 stopni na 45 minut.

Sernik Złota rosa Sernik Złota rosa

3. Po 45 minutach pieczenia wykładamy na ciasto pianę ubitą z 3 białek i dadawanego wolno cukru a na końcu 1 łyżki proszku bydyniowego.

Sernik Złota rosa Sernik Złota rosa Sernik Złota rosa Sernik Złota rosa

Pieczemy następne 15 minut. Po upieczeniu wyjmujemy ciasto i odstawiamy do ostygnięcia podczas którego zrobią się na wierzchu krople wyglądające jak rosa… stąd nazwa Sernik „Złota rosa” :)

Smacznego! :)

 

Sernik Zlota Rosa Sernik Zlota Rosa

Zobacz też: