Tradycyjne śledzie w occie

Sledzie w occie

Nie wyobrażam sobie Wigili bez śledzi w occie, jeśli nawet – w przeciwieństwie do innych wigilijnych potraw – robię je częściej niż raz w roku. W domu rodzinnym Mama zawsze musiała przygotowywać te śledzie z ogromną ilością cebuli, bo ta zawsze jakoś tak za szybko znikała…;) Śledzie w occie są proste do przygotowania i dzięki zalewie octowej można je wcześniej przygotować i przechowywać w szczelnie zamkniętym naczyniu w chłodnym miejscu.

Śledzie w occie – składniki:

  • 0,5 kg śledzi a la matjas
  • 2-3 cebule
  • 1 szklanka octu 10%
  • 3 szklanki wody
  • kilka listków laurowych, ziarenka pieprzu i ziela angielskiego
  • 1 łyżka cukru lub więcej

 

Śledzie po namoczeniu i odsączeniu pokroić na paseczki. Cebulę obrać i pokroić (najlepiej lekko posolić i odstawić żeby zmiękła- ja tak robię bo lubię jak cebula jest chrupiąca) W rondelku zagotować ocet z wodą i przyprawami (żeby cebula była bardziej miękka można ją gotować kilka minut w zalewie) i odstawić do ostygnięcia. W słoiku układać warstwami śledzie i cebulę i zalać zimną zalewą. NIGDY nie zalewać śledzi ciepłą zalewą bo się rozpadną!

Smacznego 🙂

Sledzie w occie