Sos śmietanowy z anyżówką (np. do łososia lub owoców morza)

sos smietanowy

 

To w zasadzie przepis na sam sos – sos śmietanowy, tym razem z wódką anyżową. Doskonale nadaje się na przykład jako dodatek do grilowanego łososia, jak widać na zdjęciu. Muszę powiedzieć, że nawet Małżonek – który wielkim fanem smaku anyżowego nie jest – zajadał ze smakiem. 🙂

Sos śmietanowy

Składniki:

  • 2 łyżki masła
  • 1 cebula
  • 3-4 ząbki czosnku
  • 50-100 ml anyżówki (np. Pernod)
  • 300 ml śmietany 36%

sos smietanowy

Poszatkować cebulę i podsmażyć na maśle aż będzie miękka. Zawsze do smażenia cebuli dodaję pieprz.

sos smietanowy

Dodać zmiażdżony czosnek i chwilę jeszcze poddusić. Dodać anyżówkę i śmietanę. Doprowadzić do wrzenia i mieszać aż sos zgęstnieje. Posypać np. zieloną  pietruszką lub koperkiem.

sos smietanowy

sos smietanowy

sos smietanowy

 

Efekt może być taki:

sos smietanowy

 

Print Friendly
Podoba Ci się? Podaj dalej...
Email this to someonePrint this pageShare on Facebook0Share on Google+0Pin on Pinterest0Tweet about this on Twitter0

 

 

Zobacz też: