Stefanka

Stefanka

W czasie ostatniego pobytu u Rodzinki udało mi się dogrzebać do jednego z przepisów, który zawsze będzie mi się kojarzył z moją młodością. Jest to Stefanka, pyszne ciasto z kaszy manny. W tamtych – zamierzchłych 😉 – czasach na popularność tego ciasta najbardziej miała wpływ dostępność składników, bo wiadomo, że wtedy za wiele nie można było kupić… Dla większości młodych ludzi, którzy z lekcji historii dowiadują się, że były czasy, gdy różne towary były wydawane na specjalne talony to i tak zbyt trudne do wyobrażenia… “Jak to czegoś nie było? To, trzeba było do innego sklepu iść…” Ale tam też nie było…! Są rzeczy, których nie da się opowiedzieć, trzeba było to przeżyć. Bez tylu podstawowych rzeczy, bez telefonów komórkowych, bez internetu, bez kolorowej telewizji a i tak na swój sposób byliśmy szczęśliwi. Jako dzieci, które nie zajmowały się polityką mieliśmy swój świat w którym z rówieśnikami spędzało się czas na podwórku grając w piłkę czy berka i rozmawiając twarzą w twarz a nie na Facebooku, człowiek w dni wolne od szkoły wracał do domu jak zaczynało się ściemiać, zupełnie nie świadomy tych wszystkich okropności czyhających za rogiem. To była zupełnie inna bajka…;)

Stefanka

Wracając do Stefanki… masa z kaszy manny z dodatkiem kakao i przełożona herbatnikami. Prosto i smacznie. Bez pieczenia więc nie może się nie udać! 🙂 Można zrobić je na mniejszej blaszce i wyłożyć herbatnikami tylko spód i wierzch i będzie wtedy więcej masy. Ja moją Stefankę zrobiłam na dużej blaszce i dałam trzy warstwy herbatników, ale to już pozostawiam do Waszej decyzji.

Stefanka – składniki:

  • 1/2 kostki margaryny (125g)
  • 1 litr mleka
  • 3/4 szklanki cukru
  • 1 szklanka kaszy manny
  • 3 łyżki kakao
  • herbatniki (zależy od tego, jaka duża paczka herbatników i którą wersję chcemy zrobić… mi wyszło ok 60 herbatników czyli 2 duże paczki)

Polewa:

  • 1/2 kostki margaryny (125g)
  • 1 szklanka cukru
  • 2 łyżki kakao
  • 2 łyżki wody

 

1. Wszystkie składniki – margarynę, mleko, cukier, kaszę mannę i kakao – włożyć do rondelka. Zagotować na małym ogniu cały czas mieszając – może się przypalić – aż masa zrobi się gęsta.

Stefanka Stefanka Stefanka

2. Połowę gorącej masy wylać na blachę wyłożoną papierem do pieczenia i ułożonej herbatnikami. Szybko na gorącą masę wyłożyć następną warstwę herbatników i wylać na nie drugą porcję masy. Wyłożyć ostatnią warstwę herbatników lekko całość dociskając.

Stefanka Stefanka Stefanka

3.Wszystkie składniki polewy zagotować w rondelku – cały czas mieszając – i wylać na wierzch ciasta. Posypać wiórkami, orzechami lub inną ulubioną posypką.

Stefanka Stefanka Stefanka Stefanka

Smacznego 🙂

Stefanka