Szynka domowa z szynkowara

Szynka domowa

Jak człowiek zacznie piec sam chleb albo robić domową wędlinę to potem żadna ze sklepu już nie smakuje…. Na blogu można już znaleźć kilka propozycji domowych wędlin: http://ugotujmyto.pl/domowe-wedliny/ Ale od dłuższego czasu zachwycałam się rówinież domowymi wędlinami przygotowanymi w szynkowarach. Wreszcie kiedy i ja zostałam szczęśliwą właścicielką szynkowara to z ogromną radością zabrałam się do wędlinarskich eksperymentów… Na początku skorzystałam z przepisu z bloga Bożenki. Zapomniałam tylko kupić soli peklowej…. więc zrobiłam bez jej dodatku i mięso pokroiłam w grubą kostkę, dlatego, że mój szynkowar jest mały i okrągły i chciałam, żeby mięso dobrze się ułożyło w pojemniku… Szyneczka wyszła wspaniała…. 100% szynki w szynce :)! Podobnie jak Bożenka zachęcam do kupna szynkowara, warto zwrócić tylko uwagę na pojemność. Ja kupiłam mały, bo ostatnio jadamy mniej wędlin a na 3 osoby to i tak stanowczo wystarczy. Jak macie większą rodzinę i jecie więcej wędlin to lepiej kupić większy szynkowar lub dwa mniejsze i jednocześnie przygotowywać 2 różne wędliny… :) Zachęcam do wędliniarskich eksperymentów, bo smakują wyśmienicie :)!

Szynka domowa z szynkowara

Składniki:

  • 1 kg mięsa od szynki
  • 4 płaskie łyżeczki żelatyny
  • 1,5 płaskiej łyżeczki soli peklowej (nie dodałam bo nie miałam )
  • 1,5 płaskiej łyżeczki soli morskiej
  • 1 płaska łyżeczka kolendry sproszkowanej
  • 1 płaska łyżeczka pieprzu ziołowego (dodałam czarnego)
  • 1 płaska łyżeczka miodu lub cukru
  • 1,5 łyżeczki czosnku sproszkowanego
  • 1 łyżeczka papryki
  • 1/2 szklanki letniej wody niegazowanej

1. Umyte i osuszone ręcznikiem papierowym mięso pokroić na plastry i lekko je rozbić tłuczkiem. Ponieważ mój szynkowar jest okrągły i mały to mięso dodatkowo pokroiłam w grubą kostkę, żeby lepiej się ułożyło w pojemniku.

Przygotowanie szynki domowej

2. Wszystkie przyprawy wymieszać z letnią wodą, dodać do mięsa i wyrabiać/mieszać ręką aż mięso zrobi się kleiste.

Przygotowanie szynki domowej

3. Do pojemnika szynkowara włożyć woreczek z grubej folii, po trochu dodawać mięso jednocześnie je ugniatając ręką, żeby dokładnie/szczelnie wypełniało woreczek. Woreczek zawiązać pozbywając się z niego reszty powietrza. Zamknąć szynkowar i wstawić do lodówki na 30-48 godzin (u mnie 48 godzin)

Przygotowanie szynki domowej Przygotowanie szynki domowej

4. Wyjąć szynkowar z lodówki i wstawić do wysokiego garnka, wlewając zimnej wody do poziomu 2 cm poniżej rantu szynkowara. Doprowadzić do wrzenia po czym od razu zmiejszyć temperaturę do 70-80 stopni na 2 godziny 20 minut (woda powinna bardzo wolno pyrkać…) Po tym czasie wyjąć szynkowar z gorącej wody i przełożyć do wystudzenia do naczynia z zimną wodą. Po wystudzeniu wstawić zamknięty szynkowar do lodówki na 12 godzin. Po tym czasie wyjąć woreczek z szynką, jeśli nie daje się wyciągnąć to wystarczy pojemnik chwilę potrzymać w gorącej wodzie…

Smacznego :)

Szynka domowa

Szynka domowa

Podoba Ci się? Podaj dalej...
Email this to someonePrint this pageShare on Facebook0Share on Google+0Pin on Pinterest205Tweet about this on Twitter0

 

 

Zobacz też: