Szynka pieczona z musztardą i miodem
Szynka pieczona w domu jest dużo smaczniejsza i zdrowsza niż ta ze sklepu. Poza tym można ją wykorzystać na ciepło do obiadu albo na zimno na kanapki… Pycha!
Szynka pieczona
Składniki:
- 750g szynki wędzonej
- 100 ml miodu
- 100 ml musztardy ziarnistej
- pieprz, oliwa
Szynkę doprawiam pieprzem, podlewam odrobiną oliwy i wstawiam do nagrzanego piekarnika. Ponieważ korzystam z szynki wędzonej to już nie solę.
Piekę w temperaturze 190 stopni 35 min. na każde 500g plus extra 35 minut. Czyli moją szynkę o wadze 750g piekę około 90 minut. Na około 40 min. przed końcem pieczenia mieszam miód z musztardą i polewam szynkę.
Smacznego 🙂
C'est moi
21/07/2012 @ 13:50
Mniam…mniam…… palce lizać ;)))))
Samantha
16/07/2012 @ 18:42
Zgadzam się jest zdrowsza, pyszna i wyjątkowo smakuje, Twoja jest doskonała, na pewno skorzystam z przepisu ! Serdecznie pozdrawiam 🙂
Dorota
17/07/2012 @ 09:59
Mam nadzieję, że będzie smakować 🙂 ! Pozdrawiam!
Nina
11/07/2012 @ 05:57
Jeśli korzystasz z wędzonej szynki to efekt finalny na pewno nie jest zdrowszy niż ze sklepu – niczym się nie różni
Marek
11/07/2012 @ 07:59
W pewnym sensie masz rację, aczkolwiek jeśli kupujemy mięso nie surowe, to staramy się wybierać to najzdrowsze (pomimo ceny…), tzn. takie, w którym jest jak najwięcej "mięsa w mięsie" i jest tylko wędzone, a nie przetworzone w jakikolwiek inny sposób. Jeśli nie ma się dostępu do mięsa prosto z uboju, to można chociaż zminimalizować wpływ przemysłu na to, co jemy… Pozdrawiam 🙂