Tarta cytrynowa wg Ricka Steina
Początek października a u nas piękna słoneczna pogoda więc pomyślałam sobie, że dobrze będzie przygotować orzeźwiającą cytrynową tartę… Wybrałam przepis z książki Ricka Steina “Food Heroes”. Przepis zaleca pieczenie tarty w temperaturze 120 stopni ale niestety mój gazowy piekarnik nie osiąga tak niskich temperatur więc piekłam ją w trochę wyższej ale krócej… po prostu sprawdzałam czy już jest wystarczająco ścięta… Tarta cytrynowa wg Ricka Steina’a jak przystało na klasykę gatunku jest delikatna i oczywiście kwaskowa. Niestety zgodnie z sugestią autora najlepiej ją spożyć pierwszego dnia, bo drugiego zaczyna pękać…. Wiem coś o tym, bo drugiego dnia robiłam zdjęcia….;) Niemniej serdecznie zapraszam na pyszną cytrynową tartę…:)
Tarta cytrynowa wg Ricka Steina
Składniki:
Spód:
- 175 g mąki pszennej
- 100 g schłodzonego masła
- 50 g cukru pudru
- 1 żółtko
- około 1 łyżeczki wody (chłodnej)
- szczypta soli
Masa:
- 6 jajek + 1 jajko do smarowania
- 175 ml soku wyciśniętego z 4-5 cytryn
- 250 g drobnego cukru (dałam 200 g)
- 150 ml śmietany 30-36%
1. Mąkę z cukrem pudrem, szczyptą soli i kawałkami schłodzonego masła posiekać aż zrobią się drobne okruszki. Dodać żółtko i jedną łyżeczkę wody i szybko zagnieść ciasto. Uformować kulę, owinąć ją folią i wstawić do lodówki na min. 30 min.
2. Ciasto rozwałkować – najlepiej między kawałkami folii – i wyłożyć formę do tarty o średnicy 25 cm.
Na wierzch ciasta położyć kawałek papieru do pieczenia i wysypać kulkami do pieczenia lub suchym grochem. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 200 stopni. Piec 12-15 min aż brzegi zaczną zmieniać kolor. Wyjąć papier z kulkami/grochem i dalej zapiekać 3-4 minuty. Wyjąć foremkę i posmarować ciasto roztrzepanym jajkiem i ponownie wstawić do piekarnika na 2 minuty.
3. Cytryny umyć i sparzyć. Z 2-3 cytryn zetrzeć skórkę. Wycisnąć z cytryn 175 ml soku i przecedzić przez sitko. Połączyć jajka z cukrem ale delikatnie, żeby nie zrobiła się piana. Do masy jajecznej dodać -mieszając- sok z cytryny i śmietanę a na koniec skórkę.
4. Temperaturę w piekarniku zmniejszyć do 120 stopni. Upieczony spód w foremce wysunąć z półką z piekarnika na tyle aby ostrożnie wlać masę. Wsunąć delikatnie półkę z foremką z powrotem uważając, żeby nie rozlać masy. Piec 40-45 minut (masa wciąż powinna lekko się ruszać na środku bo do końca zgęstnieje w trakcie stygnięcia) Rick Stein nie poleca chłodzić jej w lodówce bo najlepsza jest pierwszego dnia.
Smacznego 🙂
Magda
20/04/2020 @ 12:05
Szybka,prosta tarta.Dalam tyle samo cukru co Ty(200g), a smak jest nietypowy-mocno słodka,a jednocześnie zostawia silny kwaskowy posmak cytryn.Sok z dwóch cytryn wystarczył.
Bardzo ciekawa.
Sosna
21/10/2013 @ 13:03
Musiał byś wyborna! 🙂
kulinarny blog saman
14/10/2013 @ 22:15
Wspaniała do herbatki, pozdrawiam 🙂
Ania
10/10/2013 @ 20:32
cytrusowe smaki bardzo lubię, a słodko -kwaśne ciasta tym bardziej, wiec ten wypiek trafia w moje smaki w 100%:)
Ola in the kitchen
09/10/2013 @ 22:15
Chętnie się poczęstuje 😀 Jestem wielka fanka tart cytrynowych.
domowacukierniaewy.b
09/10/2013 @ 13:03
Niebo w buzi 🙂 Przepadam za cytrynowymi wypiekami.
Upiecz coś zdrowsze
09/10/2013 @ 07:56
jaka apetyczna! 🙂
Malwinka
08/10/2013 @ 18:21
Jest idealna!
Ervisha
08/10/2013 @ 11:15
Uwielbiam wszystko co cytrynowe i taką tartą bym nie pogardziła ;D
basinepichcenie
08/10/2013 @ 05:16
Uwielbiam wszystko co cytrynowe… a taka tarta, wygląda i prezentuje się rewelacyjnie. Aż mi się ślina na języku wezbrała oglądając te zdjęcia
Przy okazji zapraszam na konkurs http://basinepichcenie.blox.pl/2013/10/Konkurs-I-…
CornerWithRecipes
07/10/2013 @ 22:11
Wygląda obłędnie 🙂
Łucja
07/10/2013 @ 20:50
wspaniała 🙂 kiedyś miałam na taką ochotę i nie zrobiłam, następnym razem będę wiedziała gdzie przyjść po przepis 🙂
Dorota
08/10/2013 @ 15:34
Zapraszam 🙂
lutka40
07/10/2013 @ 19:23
Wygląda rewelacyjnie !
babeczka
07/10/2013 @ 19:04
Wygląda na bardzo orzeźwiającą 🙂
skoraq cooks
07/10/2013 @ 16:14
Jak to się stało, że wytrzymała do dnia następnego, się pytam 😉 U mnie nie miałaby szans 😉 Zostałaby pochłonięta od razu 🙂
Dorota
08/10/2013 @ 15:33
Musiała doczekać światła dziennego do zdjęć…;) Tylko dlatego wytrzymała…:)
Salvador Dali
07/10/2013 @ 15:54
orzeźwiająca-bardzo lubię takie ciacha 🙂
Nie mulą, ale słodzą 😀
gin
07/10/2013 @ 13:51
Wygląda wyjątkowo smakowicie 🙂 Uwielbiam ciasta cytrynowe 🙂
bielinka
07/10/2013 @ 12:15
Zjadłabym 🙂
wedelka
07/10/2013 @ 09:45
U mnie dziś rownież tarta cytrynowa, tylko z trochę innego przepisu. I moja niestety popękała od razu po wyjęciu z piekarnika 🙂
Marzena
07/10/2013 @ 07:12
Uwielbiam tartę cytrynową, a ta wygląda znakomicie:-)
Natalia - Poezja Sma
07/10/2013 @ 00:40
Wspaniały wypiek