Tarta limonkowa (key lime pie)

Tarta limonkowa

Tarta limonkowa jest idealna na letnie dni. Jest dość słodka ale jednocześnie kwaskowa a w dodatku prosta do przygotowania. Można ją zresztą przygotować nawet jak jest paskudnie i deszczowo za oknem, żeby sobie polepszyć nastrój i przypomnieć smaki lata… Niestety w tej chwili nie zanosi się, że lato do nas przyjdzie w tym roku…. ale co tam, będę udawać, że nie jest tak źle…

Tarta limonkowa

Tarta limonkowa (key lime pie) – składniki:

  • -100 g masła niesolonego
  • -225 g herbatników digestive
  • -5 limonek
  • -3 żółtka
  • -400 g mleka skondensowanego słodzonego (1 puszka)

1. Herbatniki rozdrobnić (zobacz np. tutaj) dodać rozpuszczone masło i wymieszać. Masą wyłożyć spód i brzegi tortownicy o średnicy 23 cm dobrze dociskając masę łyżką. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 stopni na 5-10 minut.

Key lime pie

2. Zetrzeć skórkę z 3 limonek. Z pozostałych dwóch można użyć skórki do dekoracji. Z wszystkich pięciu limonek wycisnąć sok.

3. Żółtka ze startymi skórkami zmiksować. Dodać mleko skondensowane i miksować około 5 minut. Dodać sok z limonek z miksować do połączenia składników. Przelać masę na upieczony spód i piec około 15-20 minut aż zrobi się masa gęsta ale na środku ciągle lekko trzęsąca – dojdzie w czasie studzenia.

Key lime pie Key lime pie Key lime pie Key lime pie

Smacznego 🙂

Tarta limonkowa

Tarta limonkowa

źródło: Step-by-step-baking, C.Bretherton